Volledig scherm
De Bibliotheek Eindhoven in de Witte Dame. © Kees Martens

Cultuurbeleid Eindhoven op een dun laagje ijs

EINDHOVEN - Grote kans dat het financiële cultuurbeleid van de gemeente Eindhoven door het ijs zakt in de zaak die de bibliotheek bij de bestuursrechter heeft aangespannen tegen de stichting Cultuur Eindhoven. En wat dan? 

Natuurlijk. Uiteindelijk beslist de bestuursrechter. Maar stel dat de Bossche rechtbank de Eindhovense bibliotheek gelijk geeft in de zaak die de bieb heeft aangespannen tegen de Stichting Cultuur Eindhoven (SCE). En dat zou zo maar kunnen, de kans is immers een op twee. Stel dat dit gebeurt, wat dan?  

Solidariteitskorting

De bibliotheek is naar de rechter gestapt omdat SCE de bieb op haar subsidie een solidariteitskorting van 1 miljoen euro heeft opgelegd, over een periode van vier jaar. Net als enkele andere grotere culturele instellingen in Eindhoven. Volgens de bieb is er geen wettelijke grondslag voor die korting. Bovendien is de bieb de afgelopen jaren volgens directeur Albert Kivits zo fors gekort op de subsidie dat de bibliotheek al solidair genoeg is geweest. 

Gevoelsmatig een sterk argument wellicht, maar de rechter zal uiteraard alleen toetsen of die wettelijke grondslag inderdaad ontbreekt. Als die grondslag er niet is, dan volgt daaruit dat de bibliotheek de misgelopen 1 miljoen euro alsnog op kan eisen. Hetzelfde geldt dan uiteraard ook voor de andere Eindhovense instellingen die zo'n korting opgelegd hebben, het Parktheater, MU, STRP,  Effenaar en Plaza Futura, het CKE? Want dan is immers het gelijkheidsbeginsel van kracht. 

En als ook die instellingen allemaal hun solidariteitskorting gaan opeisen, bij elkaar vele miljoenen euro's, waar moet dat geld dan vandaan komen?  De stichting Cultuur Eindhoven is twee jaar geleden in het leven geroepen om de cultuursubsidies van de gemeente Eindhoven te verdelen, in totaal bijna 74 miljoen euro per 4 jaar. Logisch dus dat die eventuele rekening ook op het bordje van de gemeente terechtkomt. 

Verontruste reacties

Nou klotst het geld op het Eindhovense stadhuis de laatste tijd niet bepaald tegen de plinten omhoog, dus zal de gemeenteraad allerminst blij zijn met zo'n rekening. Logisch ook dat er links en rechts in politieke kringen onmiddellijk na de rechtszaak zeer verontrust gereageerd werd. Waarom is de stichting cultuur ook al weer opgericht, vroegen verschillende politici in de wandelgangen zich verwonderd af. Toch niet om rechtszaken aan de broek te krijgen? En: kunnen we dit als gemeenteraad gewoon niet beter zelf doen? 

De vraag is inderdaad wat de meerwaarde is van het op afstand zetten van deze besluitvorming, zoals dat in politiek jargon zo mooi heet. Het is dezelfde vraag die eerder al gesteld is over Wij Eindhoven. Die stichting gaat over zorg en welzijn maar daar heeft de gemeente de handen meer dan vol aan omdat er voor het derde jaar op rij veel meer geld wordt uitgegeven dan was begroot.   

De vraag is ook in hoeverre beide stichtingen in de praktijk echt op afstand gezet zijn. De e-mailadressen van de medewerkers van de stichting Cultuur zijn identiek aan die van de gemeenteambtenaren: ze eindigen ook op eindhoven.nl. Als het college van B en W het niet eens is met de subsidietoekenning door SCE dan kan het deze stichting gewoon overrulen. zoals in het geval van het Muziekgebouw voor het tweede jaar op rij gebeurt. 

En de directeur van de stichting Wij Eindhoven maakt inmiddels gewoon deel uit van het managementteam van de gemeente Eindhoven. Hoezo, op afstand?     

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven