Volledig scherm
Toneelstuk Afslag Eindhoven © Paul Beekhuis

Cultuurgezelschappen in Eindhoven vrezen toekomst na schrappen subsidies

EINDHOVEN - Het heeft er flink ingehakt, het besluit vorige week van de provincie Brabant om geen subsidie te verstrekken aan flink wat Eindhovense theatergroepen en kunstinstellingen. Zo spreekt Afslag Eindhoven over een 'onzekere toekomst' en zijn United C en Hetpaarddatvliegt ronduit boos: zij eisen een gesprek met gedeputeerde Henri Swinkels.

Die laat ondanks de kritiek weten niets aan het kunstenplan te veranderen: "Dit is wat we met elkaar hebben afgesproken." Vrijdag bespreekt Provinciale Staten onder meer over hoe 1,5 miljoen euro extra cultuurgeld moet worden besteed. Dat geld is bedoeld voor instellingen die nu nog in de wachtkamer zitten.

'Verbijsterd'
Afslag Eindhoven vindt het vreemd dat het gezelschap zowel door het Rijk als door de provincie 'positief' zijn beoordeeld en toch geen subsidie dreigt te krijgen: "We zijn verbijsterd hoe het gaat", aldus artistiek leiders Yvonne van Beukering en Gerrie Fiers. "Brabant kiest niet zelf, maar wacht af wat het Rijk betaalt, met als risico dat er nauwelijks gezelschappen overblijven." Ondertussen hebben Brabantse theatermakers als Theo Maassen en Monic Hendrickx laten weten dat Afslag Eindhoven moet blijven.

United C veegt de vloer aan met de adviescommissie van de provincie: "Waar heeft de commissie gezeten de afgelopen jaren? Niet bij United Cowboys in ieder geval", aldus Pauline Roelants. Het oordeel van de commissie is volgens haar en het bestuur van het dansgezelschap gebaseerd op verkeerde informatie en doet helemaal geen recht aan de ontwikkelingen van de laatste jaren.

Zonder ondersteuning
Ook de Eindhovense jeugtheatergroep Hetpaarddatvliegt vreest de toekomst; "Dit advies heeft tot gevolg dat een beperkt aantal aanvragers zowel landelijk als provinciaal gesubsidieerd gaan worden en een grote groep nu zonder deze ondersteuning verder moet. Wij ook." Het bestuur heeft het in een brief aan Swinkels verder over 'kapitaalvernietiging' en vreest dat de werkwijze van de provincie nu ook wordt gevolgd door gemeenten.

Intussen is juist nu de adviescommissie van Cultuur Eindhoven druk met het beoordelen van de aanvragen. Half december komt dat gezelschap met haar besluit over de zogeheten Plus-gelden. Ook bij dat fonds hebben de drie gezelschappen subsidie aangevraagd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven