Volledig scherm
De Effenaar in Eindhoven. © Freekje Groenemans

Cultuurwethouder wil stadsmuseum in Evoluon in Eindhoven

EINDHOVEN - Culturele instellingen willen kunst en cultuur prominenter op de politieke agenda krijgen. Het idee voor een stadsmuseum wordt door wethouder Mary-Ann Schreurs omarmd.

Een stadsmuseum moet er zeker komen in Eindhoven, en wel in het Evoluon. ,,Ik kan me geen betere plek voorstellen dan in het icoon van de stad", aldus wethouder Mary-Ann Schreurs maandag tijdens een avond waarop vijftien kunstinstellingen het Cultureel Manifest Eindhoven presenteerden.

Manifest

Schreurs (D66) deed haar uitspraak tijdens een discussieavond in het Parktheater waar cultureel Eindhoven zich presenteerde aan de politiek en gelijktijdig een manifest presenteerde. In dat vlugschrift roepen instellingen als het Parktheater, het Van Abbemuseum, de Dutch Design Foundation, STRP Festival en Glow op samen met het bedrijfsleven en de politiek een meerjarige investerings- en actieagenda te maken: 'Laten we er samen voor zorgen dat kunst en cultuur een prominente plaats op de agenda krijgen en houden. In Eindhoven, in Den Bosch en in Den Haag', zo wordt gemeld in het manifest. De aanwezige partijen, waaronder de PvdA, GroenLinks, D66 en de VVD gaven aan graag te willen meewerken aan een dergelijke langetermijnvisie.

Eindhoven heeft per inwoner 132 euro voor kunst en cultuur ter beschikking. En staat daarmee op de achtste plek van de negen grootste gemeenten van Nederland. Dat moet beter, zo melden de vijftien ondertekenaars namens cultureel Eindhoven. Ook het gegeven dat Noord-Brabant er bepaald bekaaid vanaf komt als het gaat om Rijkssteun steekt behoorlijk. De provincie blijft wat dat betreft ver achter bij Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht.

Rijke geschiedenis

Een van de stellingen die maandag werden geponeerd was dat er een stadsmuseum in Eindhoven moet komen. Schreurs gaf aan het daar roerend mee eens te zijn: ,,Als je wilt weten waar je naartoe gaat, dan moet je weten waar je vandaan komt. En we hebben een rijke geschiedenis, van middeleeuws stadje tot een echte, grote bedrijfsstad, met dank aan Philips. Dat kun je fraai tonen in een stadsmuseum", aldus Schreurs. Wat haar betreft landt een dergelijke instelling in het Evoluon. ,,Dat is toch ons icoon en het meest bijzondere gebouw van de stad. Het kán eigenlijk niet op een andere locatie, vind ik."

Haar uitspraak is opmerkelijk omdat eind vorig jaar de directie van Museum Eindhoven een plan presenteerde voor een stadsmuseum op de plek waar nu het PreHistorisch Dorp is gevestigd.

Volledig scherm
De Catharinakerk in Eindhoven tijdens Glow. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven