Volledig scherm
Archieffoto

Cure-plan Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop-Mierlo in de revisie

EINDHOVEN - Valkenswaard, Geldrop-Mierlo en Eindhoven vinden de financiële risico's die ze lopen bij de bouw van de enyzmenfabriek van Cure te groot. Daarom wordt gezocht naar andere financieringsmiddelen. 

Minder risico voor de drie betrokken gemeenten. Dat is het doel van een radicaal andere opzet van de financiering van de zogeheten enzymenfabriek die afvalverwerker Cure wil gaan bouwen in Eindhoven. 

Het dagelijks bestuur van Cure wil dat risico verkleinen met behulp van een lening van de Europese Investeringsbank (EIB). Cure heeft deze bank een garantiestelling van 30 miljoen euro gevraagd in het kader van EIB-investeringen in duurzaamheid. 

Daarnaast gaat Cure opnieuw in overleg met DONG, het Deense bedrijf dat de technologie levert waar gebruik van gemaakt wordt in de nog te bouwen enzymenfabriek aan de Achtseweg-Noord. Verzoek aan DONG is of het bedrijf meer wil investeren in het Cure-plan dan de vijftig procent die tot op heden afgesproken is.

De totale kosten van de fabriek bedragen waarschijnlijk 85 miljoen euro. Cure is de gezamenlijke afvalverwerker van de gemeenten Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop-Mierlo. Om de hoeveelheid restafval fors terug te brengen wil Cure een verwerkingsfabriek bouwen waar sprake is van 'natte nascheiding' van afval. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de techniek van DONG.

Er bestaat weinig twijfel bij de drie betrokken gemeenteraden over de techniek die straks in de enzymenfabriek wordt gehanteerd, zo bleek toen de raden het plan de afgelopen maanden besproken. Wel is er een grote weerstand bij het bedrag waarvoor de drie garant moeten staan: zo'n 60 miljoen euro, naar verwachting. 

Het risico dat daarmee wordt gelopen, was voor de gemeenteraden aanleiding aan de rem te gaan hangen. Als de fabriek niet blijkt te werken, moeten de drie gemeenten vanwege die garantiestelling immers opdraaien voor de verliezen.    

Naar aanleiding daarvan heeft het dagelijks bestuur van Cure, met als voorzitter de Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs, in samenspraak met het algemeen bestuur besloten de financieringsplannen bij te stellen. De drie betrokken gemeenteraden krijgen het aangepaste plan voor de zomer opnieuw voorgelegd. 

Behalve dat Cure in gesprek gaat met DONG over een grotere participatie en dat er een garantie van EIB wordt gevraagd, wordt ook gesleuteld aan andere juridische constructies: een nv (naamloze vennootschap), in plaats van een joint venture.  Ook daardoor moeten de financiële risico's kleiner worden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven