Volledig scherm
Najat Toub van Stichting Omnia en theatermaker en acteur Nasrdin Dchar. © Najat Toub

'Cursus' ouderschap in theater Eindhoven

EINDHOVEN - Bijna duizend Eindhovense ouders kunnen 2 oktober gratis naar de voorstelling DAD van Nasrdin Dchar in het Parktheater. Want wie elke dag kinderen verzorgt en opvoedt, verdient een cadeautje vindt Stichting Omnia.

,,Van de 950 kaarten zijn er al bijna 900 vergeven", vertelt initiatiefnemer Najat Toub uit Helmond, bestuurder van stichting Omnia. De stichting heeft de actie via de nieuwsbrief van basisscholen en haar eigen netwerk onder de aandacht van ouders gebracht. ,,Op onze site omniazuidoostbrabant.nl krijgen we aanmeldingen binnen van mensen met Chinese, Arabische, Turkse, Nederlandse en Oost-Europese namen. Het is een echte mix geworden, daar word ik heel blij van."

Dchar vertelt in DAD hoe zijn Marokkaanse vader werk vond in een fabriek in Nederland, over opgroeien in Steenbergen, de protesten in het dorp tegen de komst van een asielzoekerscentrum. En over zelf vader worden en zijn zorgen over de groeiende haat tegen ‘buitenlanders’.

'Het is een moeilijke tijd om kinderen op te voeden'

,,Hij vraagt zich af: Is mijn kind straks een moslimkind? En zal ze daar last van hebben?", zegt Toub. ,,Dat is waar veel meer mensen bang voor zijn. Het is een moeilijke tijd om kinderen op te voeden. Ik ben zelf net als Dchar van Marokkaanse afkomst. Ik heb me altijd afgesloten voor de kritiek op Marokkanen, vanuit het idee: dat gaat over de kleine groep die het niet goed doet, niet over mij. Ik werk hard, ik woon in een fijne straat in Brandevoort: ik hoor tot de grote groep die het wel goed doet. Maar nu ik moeder ben, gaat dat niet meer." Toen Geert Wilders in maart 2014 zijn kiezers 'minder, minder' Marokkanen beloofde, drong dat ook door tot haar drie kinderen. ,,Mama, waar moeten wij dan naar toe?", vroegen ze mij. Toen besefte ik: ik moet hier voelsprieten voor ontwikkelen, hoe gaan mijn kinderen hiermee om?" Volgens Toub een vraag die iedereen aangaat, als Eindhoven echt een 'inclusieve' stad wil zijn.

Het basisaanbod van Omnia bestaat uit trainingen, workshops en lezingen over opvoeden, met name positief opvoeden (triple p). Haar trainers verzorgen cursussen in het Nederlands, maar ook in het Turks, Somalisch, Spaans, Arabisch, Berbers en Engels. De gemeente Eindhoven steunt Omnia ook dit jaar met 249.000 euro subsidie, zodat ouders gratis mee kunnen doen.

Uitstapje naar theater

En nu, met instemming van de gemeente en dankzij een 'goede prijs' van het Parktheater en van Dchar, maakt Omnia dus een uitstapje naar het theater. Toub was begin dit jaar al met collega Leonie Reumers naar de voorstelling van Dchar in Nijmegen geweest. ,,Wat zou het gaaf zijn als we ouders in Eindhoven dit cadeau kunnen doen, zeiden we toen tegen elkaar." Waar het publiek in Nijmegen vooral wit kleurde, hoopte Omnia met haar 'cadeautje' een meer divers publiek het Parktheater in te krijgen. ,,En dat is dus gelukt."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven