Volledig scherm
Bernice Kamphuis had vergevorderde plannen voor een minibosje in de wijk Hemelrijken. © FotoMeulenhof

D66 breekt lans voor aanleg van minibosjes in Eindhoven

EINDHOVEN - Het niet doorgaan van een Tiny Forest in de Eindhovense wijk Hemelrijken, is een gemiste kans, vindt de D66-fractie.

Een Tiny Forest is een minibosje in een stedelijke omgeving, dicht bij een basisschool; een project van het IVN waarvoor de organisatie 20.000 euro per bosje beschikbaar stelt aan gemeenten die zich hiervoor aanmeldden. Eindhoven hoort daar niet bij, maar volgens D66-raadslid Robin Verleisdonk is het nog niet te laat om de aanleg van dergelijke bosjes tóch mogelijk te maken, in samenwerking met buurtbewoners. Op diverse plekken in de stad zijn volgens D66 initiatiefnemers opgestaan.

In Woensel wilde bewoonster Bernice Kamphuis een Tiny Forest realiseren. Ze had de financiering daarvoor zo goed als rond. Uiteindelijk heeft ze ervan afgezien omdat de wijk volgens haar niet veilig genoeg is. Door het afsluiten van een gebruiksovereenkomst, die de gemeente als voorwaarde stelt, voelt Kamphuis zich verantwoordelijk. Zij vreest onder meer voor overlast van verslaafden.

Veilig

In vragen aan het college breekt D66 een lans voor de Tiny Forests. Er zijn meer plekken in de stad die zich voor zo’n educatief minibos ter grootte van een tennisveld lenen en ook zijn er volgens Verleisdonk diverse initiatiefnemers die die kar willen trekken. De gemeente zou zich actief moeten opstellen om de aanleg van minibosjes mogelijk te maken door de initiatiefnemers te benaderen en hen bij te staan bij het uitwerken van hun plannen.

Ook vindt D66 dat in principe álle wijken in de stad veilig genoeg zouden moeten zijn om er een Tiny Forest te kunnen aanplanten. ‘Wat gaat de gemeente de komende tijd doen om de veiligheid in Hemelrijken en andere aandachtsgebieden te vergroten’, wil Verleisdonk weten.

Draagvlak

Volgens de gemeente was de gebruiksovereenkomst nodig om het onderhoud en beheer van het groen door de buurtbewoners te kunnen borgen. De initiatiefneemster heeft volgens de gemeente niet aangetoond dat er voldoende draagvlak is in de buurt. Dat laat zij weten in reactie op een artikel vorige week in het ED. Draagvlak is juist in een buurt met ‘een aantal veiligheidsrisico’s’ van belang, aldus de gemeente. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7432 stemmen