D66-jongeren delen gratis 'xtc’ uit in binnenstad Eindhoven

EINDHOVEN - Het legaliseren van xtc voorkomt dat er doden vallen in gevaarlijke, illegale drugslabs, maakt de kwaliteit controleerbaar en houdt de natuur vrij van afval.  

De Jonge Democraten vinden dat het roer om moet.  En dus deelden leden van de Brabantse jongerenafdeling van D66 vrijdagmiddag in de Eindhovense binnenstad gratis pilletjes uit. Die smaakten niet eens zo verkeerd maar deden verder niks. ,,Helaas is het geen echte xtc, hoe graag we dat ook zouden willen", zegt voorzitter Steven Elders. 

Betere kwaliteit 

In een wereld waarin de pretpilletjes niet tot de verboden middelen behoren, zou dat wél kunnen. En dat is precies waar de JD naar toe wil. ,,We vinden het belangrijk dat er betere kwaliteit drugs komt", zegt Elders. Ook behoort het dumpen van afval dan tot het verleden, wordt criminelen de wind uit de zeilen genomen  en gebeuren er geen ongelukken meer in illegale laboratoria, zoals maandag in het Belgische Eksel. Bij dat ongeval vonden drie mannen uit Eindhoven en Valkenswaard de dood. 

De legalisatie van xtc is een van de thema's van het landelijk congres van de Jonge Democraten, dit weekend op Strijp-S in Eindhoven. 

Volledig scherm
'XTC' wordt uitgedeeld in de binnenstad Endhoven. © Still uit video
  1. Batterijen verwisselen op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus
    PREMIUM

    Batterijen verwisse­len op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus

    EINDHOVEN - Met een gefronst voorhoofd en rode wangen voelt een student van Holland Hogeschool of de stekkertjes aan de vele draden nog wel contact maken. De manshoge robot van zijn team heeft zojuist met drie grijpers 15 groen gekleurde bierblikjes die dienst doen als volle batterijen uit een rek genomen. De robot reed vervolgens netjes naar het eerste station, om daar drie rode blikjes, lege batterijen, weg te pakken om er drie groene voor terug te leggen. Dan op weg naar het volgende station voor de volgende drie ‘batterijen’. Aaah! Kreten van teleurstelling klinken als de robot zo'n 25 centimeter te vroeg stopt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven