Volledig scherm
Het Evoluon in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

D66: Maak van Evoluon een rijksmuseum voor design

POLLEINDHOVEN - Het Evoluon zou een nationaal museum voor design moeten worden. Dat stelt de fractie van D66 in Provinciale Staten, die dat vrijdag in een motie zal voorleggen aan de Statenleden. 

 Nu Philips het Evoluon wil gaan verkopen, is volgens fractievoorzitter Jeroen Hageman van D66 het juiste moment aangebroken om de discussie te starten. ,,Ook om tegenwicht te bieden aan ideeën van commerciële partijen voor bijvoorbeeld een hotel", zegt Hageman, zelf geboren Eindhovenaar en nu inwoner van Veldhoven.

Hageman stelt dat een nationaal museum voor design het profiel van de Brainport-regio van innovatie, technologie en design kan versterken. Hij wijst er op dat Brabant nog geen rijksmuseum heeft. In het verleden pleitte Rob van Gijzel als burgemeester van Eindhoven voor een rijksmuseum voor technologie, maar dat zou volgens Hageman te veel concurreren met technologiecentrum Nemo in Amsterdam.

Poll

Het Evoluon moet een nationaal museum voor design worden

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
3096 stemmen

Om de exploitatie van een nationaal museum voor design in het Evoluon rond te krijgen, zou rijkssubsidie in de ogen van Hageman op zijn plaats zijn. Als Provinciale Staten zijn voorstel steunt, moet wat hem betreft het provinciebestuur contact opnemen met de nieuwe minister van cultuur. Dat is D66-lid Ingrid van Engelshoven.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven