Volledig scherm
Amber e-deelauto’s op het Flight Forum in Eindhoven. © Michel Theeuwen

D66: opheldering over regels deelvoertuigen

EINDHOVEN - D66 in de Eindhovense gemeenteraad zet grote vraagtekens bij het mobiliteitsbeleid van het college van B en W. Volgens D66 worden de plannen van de Eindhovense verkeerswethouder Monique List (VVD) namelijk doorkruist door de strengere regels die het college wil gaan vaststellen voor deelauto’s, -scooters en -fietsen.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen van D66-fractievoorzitter Robin Verleisdonk en D66-raadslid Tom Brouwers over het Eindhovense mobiliteitsbeleid aan het college. Met de vragen reageert D66 op twee artikelen daarover de afgelopen week in deze krant. 

In het ene artikel zette List haar visie uiteen op de mobiliteitsontwikkelingen de komende jaren in Eindhoven. Belangrijk onderdeel daarin is het plan om de binnenstad autoluw te maken, in die zin dat er alleen nog  bestemmingsverkeer welkom is in het centrum. 

In het andere artikel werd gemeld dat het gemeentebestuur de regels voor deelvoertuigen zoals auto’s, fietsen en scooters gaat aanscherpen. Aanleiding daarvoor is de toenemende overlast die met name her en der geparkeerde of klakkeloos achtergelaten deelfietsen en -scooters oplevert. Nadere details over die scherpere regels zijn overigens nog niet bekend, die moeten de komende tijd nader worden uitgewerkt.

Haaks

D66 signaleert nu dat het een haaks staat op het ander. Een autoluwe binnenstad valt volgens deze partij alleen maar te realiseren als er in Eindhoven veel meer gebruikgemaakt wordt van deelvoertuigen. Door de regels aan te scherpen zal die ontwikkeling juist moeilijker van de grond komen, zo vrezen Verleisdonk en Brouwers. Ze wijzen er op dat die trend versterkt kan worden door experimenten op dit gebied toe te staan en te stimuleren dat Eindhovenaren zich op een andere manier verplaatsen dan met de auto.  

Ze vragen daarom aan het college hoe het een zich tot het ander verhoudt. Ook willen ze meer inzicht in het aantal klachten en de omvang van de overlast die deelvoertuigen veroorzaken. Verder vragen beide D66'ers om aandacht voor de snel in opkomst zijnde elektrische step. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven