De innovatieve elektrische en hybride trucks van DAF, in de uitvoeringen voor de lichte (LF) en middelzware (CF) varianten.
Volledig scherm
De innovatieve elektrische en hybride trucks van DAF, in de uitvoeringen voor de lichte (LF) en middelzware (CF) varianten. © DAF Trucks

DAF boekte recordomzet in 2019 dankzij Britse verkopen

EINDHOVEN - DAF heeft 2019 afgesloten met een recordomzet. Dat was vooral te danken aan de truckverkopen in het Verenigd Koninkrijk, zo blijkt uit het door DAF bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarverslag.

De Britse verkopen stegen vorig jaar met 26 procent tot 1,3 miljard euro.  De totale omzet ging met 2 procent omhoog tot 5,7 miljard euro.

DAF boekte zijn hogere omzet bij een 8 procent lager aantal geproduceerde zware en middelzware trucks van 52.746. Aan die afname van het volume schrijft de Eindhovense truckfabrikant de daling van het resultaat toe. De nettowinst nam met 10 procent af tot 347 miljoen euro.

Gevolgen van coronavirus

In zijn jaarverslag gaat DAF nog uit van een te verwachting daling van de omvang van de Europese truckmarkt van 320.000 naar tussen de 260.000 en 290.000 vrachtwagens in het zwaardere segment.  Inmiddels hebben de gevolgen van het coronavirus zich echter laten  voelen in de truckindustrie. DAF staakte vorige week de productie voorlopig tot 6 april. Dinsdag volgde moederbedrijf Paccar dat ook zijn andere truckfabrieken in de wereld stil legde. Paccar heeft laten weten dat zijn resultaten over het eerste kwartaal en het vervolg van 2020 beïnvloed zullen worden door lagere productieaantallen.

Hogere kosten door Brexit

DAF wijdt in zijn verslag ook een paragraaf aan de mogelijke gevolgen van de Brexit voor de resultaten over 2020. In het geval invoerrechten zouden worden verhoogd op componenten en onderdelen uit Europa dan zal dat  tot hogere kosten leiden voor de bij DAF Leyland geproduceerde trucks. Dat zou de operationele resultaten van DAF negatief kunnen beïnvloeden. 

Het Eindhovense concern stelt ook dat onzekerheid over de uiteindelijke handelsafspraken tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk de beslissingen over kapitaalsinvesteringen in Engeland kan vertragen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven