Productie in de cabinefabriek van DAF in Westerlo.
Volledig scherm
Productie in de cabinefabriek van DAF in Westerlo.

DAF staakt productie vanwege coronavirus en vraagt werktijdverkorting aan

EINDHOVEN - DAF moet de productie van vrachtwagens staken als gevolg van het coronavirus. De Eindhovense truckproducent gaat werktijdverkorting aanvragen.

DAF noemt een tekort aan onderdelen en zorgen van medewerkers over een mogelijke coronabesmetting op het werk als redenen.

De productie in het Belgische Westerlo, waar de assen en cabines worden geproduceerd, zal met ingang van donderdag 19 maart 22.00 uur ‘tijdelijk en tot nader order worden gestopt', aldus DAF. In Eindhoven en in het Britse Leyland is dat per maandag 23 maart.

Vier medewerkers in cabine

Volgens de Belgische vakbond ACV moet de productie in Westerlo worden beëindigd omdat op een bepaalde afdeling vier medewerkers tegelijkertijd in de cabine moeten werken. ,,Daardoor kan de richtlijn dat mensen één meter afstand van elkaar moeten houden niet worden gehaald”, zegt bestuurder Mario Lenaerts van de Belgische vakbond ACV. Hij is dinsdag eerder op de dag door DAF Westerlo geïnformeerd over het besluit.

DAF stelt dat zowel het onderdelentekort als de zorgen van medewerkers in bredere zin reden is om de productie te beëindigen. Zowel de truckassemblage- als de plaatcomponenten en de motorenfabriek in Eindhoven komen stil te liggen. De andere afdelingen, verantwoordelijk voor activiteiten zoals serviceverlening,  productontwikkeling en marketing, blijven normaal aan het werk. 

Volgens de Vlaamse vakbondsbestuurder Lenaerts wordt de productie van cabines in Westerlo met ingang van woensdag al ‘drastisch ingekrompen'. Het ‘eerst verlagen en dan uitdoven’ van de productie in Westerlo houdt volgens de bestuurder verband met de gereguleerde wijze waarop in Eindhoven en Leyland moet worden afgeschaald. 

Economische schade

Vakbondsman Lenaerts spreekt van een ‘heel moedige beslissing’ van DAF. ,,De volksgezondheid moet hier prevaleren. De economische schade is gigantisch maar als de volksgezondheid in het geding raakt zal die economische schade nog groter zijn en langer kunnen aanhouden.”

DAF telt in Westerlo zo’n 2200 voltijdsbanen. In Eindhoven zijn dat er ongeveer 6.000.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven