Volledig scherm
Toegangspoortjes. © FMAX

Dagelijks checken meer dan 61 duizend reizigers in en uit op station Eindhoven, hoe zit het op jouw station?

KAARTBEST/HELMOND- Op een gemiddelde werkdag in 2016 checkten zo'n 995.000 reizigers in en uit bij in totaal 66 gesloten poortjes van Nederlandse treinstations. Dat blijkt uit een analyse van NS-gegevens door LocalFocus. 

Op het station in Best gingen in 2014 de poorten dicht. Vorig jaar stapten op dit station op een doordeweekse dag gemiddeld 5475 reizigers in en uit. In Zuidoost-Brabant zijn ook op station Helmond de poorten gesloten sinds 2015. In 2016 bezochten 7054 reizigers het station op een gemiddelde werkdag. 

Op stations met gesloten poortjes geeft 89 procent van de reizigers aan zich veilig te voelen, tegenover 79 procent op stations zonder of met open poortjes. "Rond stations waar de poortjes gesloten zijn, zien we minder zwartrijders, de belangrijkste aanleiding voor agressie. Ook is er een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers", schreef de NS over dit onderzoek. "We merken dat steeds meer reizigers gewend raken en de voordelen zien van de poortjes."

Nog niet overal gesloten

Nog niet op alle stations in Nederland zijn alle poorten gesloten voor reizigers. Zo kun je op het station in Eindhoven nog altijd door een paar toegangspoorten lopen zonder in- of uit te checken. In 2016 checkten hier op een werkdag gemiddeld 61844 reizigers in en uit. 

Quote

We merken dat steeds meer reizigers gewend raken en de voordelen zien van de poortjes.

NS

De toegangspoorten, waar je je OV-chipkaart kunt registreren voor je reis begint, zorgen niet altijd voor een glimlach op het gezicht van reizigers. Zo zorgden defecte poortjes aan de zuidzijde eind augustus voor chaos op het station in Eindhoven. Reizigers moesten omlopen naar de noordzijde om zich te registreren als reiziger. In de ochtendspits zorgde dit voor veel ergernis op het toch al drukke station. 

Meer gesloten toegangspoorten

Dit jaar worden nog drie stations in Nederland voorzien van gesloten toegangspoorten: Boxtel, Nijmegen en Hoogeveen. Reizigers zullen met hun OV-chipkaart in moeten checken om op de perrons te komen.  Later dit jaar sluiten volgens de planning van NS ook op Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal de poortjes. 

Benieuwd hoeveel reizigers jouw station passeerden? Bekijk hieronder de infographic met informatie over de verschillende treinstations in Nederland.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
8454 stemmen