Volledig scherm
Hagelschade aan kassen bij een plantenkweker in de regio Zuidoost-Brabant. © René Manders/fotomeulenhof

Dakdekkers uit Luyksgestel en Someren vrezen toekomst niet

LUYKSGESTEL/SOMEREN - Nu het herstel van de hagelschade vordert, glimmen op veel plaatsen fonkelnieuwe daken die er weer jaren tegen kunnen. Betekent dat het einde van de lokale pannenboer?

Dakwerker Wilbert van Boxtel is niet bang voor de toekomst. De afgelopen maanden stond hij op meer dan twintig Luyksgestelse pannendaken.

Buiten Luyksgestel
Het was een hels karwei maar Van Boxtel kan weer ademhalen. Want ondanks dat er her en der nog zeildoek op een dak ligt komt voor hem het einde zoetjes aan wel in zicht . „We hebben nu weer tijd voor klussen buiten mijn woonplaats. We zijn aan de slag in Reusel en Bladel. Mijn klanten zitten verspreid in de regio. Ik kan dus vooruit.”

Want nieuwe daken betekenen ook minder onderhoud. En een reguliere dakpan gaat volgens Van Boxtel al snel vijftig jaar mee. „Maar ik denk dat we vaker te maken gaan krijgen met noodweer zoals op 23 juni. En die hagelstenen doorboren elke pan, oud of nieuw, dat maakt niet uit. Bovendien werden de daken niet compleet vernield. De hagel sloeg aan één kant door de pannen. De andere kant bleef vaak gespaard.” Er blijven dus voldoende 'oude' pannen liggen. „Die komen vanzelf aan de beurt.”

Reparatiewerk
Ook in het getroffen Someren kijken dakdekkers weer over de dorpsgrens. Asbestsaneerder Jacq Meeuws van De Kempen Asbestsanering verwacht zeker nog tot juni reparatiewerk te hebben aan verwoeste daken in Someren en aangrenzende dorpen. „Wat hier gebeurde had een enorme impact voor ons als gemeenschap, maar die veertigduizend vierkante meter asbest die we door de hagelschade tot nu toe saneerden zijn slechts een postzegel voor heel Nederland.”

Door regelgeving uit Den Haag is er veel vraag naar asbestsaneerders. Meeuws: „We hebben in ieder geval tot 2024 werk zat.” Dan moeten alle kankerverwekkende asbestdaken vervangen zijn, zo besliste de overheid. „Een nobel streven, maar die deadline gaan we niet halen. Het zijn simpelweg te veel daken.”

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

In samenwerking met indebuurt Eindhoven