Volledig scherm
Carl Wachtmeister. © JK

Dakloze Zweedse graaf is 'zendeling van groene ideeën' en even te gast in Eindhoven

EINDHOVEN - Hij heet Carl Wachtmeister, komt uit Zweden, draagt de adellijke titel graaf en is dakloos. Hij is met zijn Riksja-fiets  in Eindhoven op doorreis naar de Canarische Eilanden. De Zweed slaapt op straat en speelt in het centrum van Eindhoven voor fietstaxichauffeur.

Dit is het onwaarschijnlijke verhaal van de 'bekendste dakloze man van Zweden', zoals hij zichzelf noemt. Het gaat om de 53-jarige Zweed Carl Wachtmeister die in zijn stad Uppsala faam heeft vergaard als een welbespraakte zwerver met vernieuwende ideeën. Momenteel verblijft hij even in Eindhoven op doorreis tijdens zijn zelfbedachte pelgrimreis naar de Canarische Eilanden. En ook hier slaapt hij op straat.

Op niets dan de kracht van hemzelf en melk, trapt hij zijn Indiase vervoersmiddel naar het Spaanse eiland terwijl hij onderweg zoveel mogelijk mensen vertelt dat ze zuiniger moeten zijn op de aarde. Hij ziet zichzelf als een zelfbenoemde zendeling van groene ideeën. Hij wil niets liever dan een kleine ecologische boerderij runnen en in zijn eigen eten en drinken voorzien. Maar naar eigen zeggen hebben flinke tegenslagen in zijn leven hem in de richting van vluchten gedreven. 

1400 kilometer

Sinds zijn vertrek uit Uppsala in november heeft Wachtmeister 1400 kilometer gefietst en talloze mensen ontmoet. Voor geld om te eten, speelt hij voor taxi in de steden die hij bezoekt. Niet alleen zijn welbespraaktheid valt op als je met hem praat. Wachtmeister maakt een belezen indruk en maakt van ieder moment gebruik om zijn maatschappelijke betrokkenheid te etaleren. 

,,Wat me opvalt in Nederland is dat er veel ontevredenheid is over de politiek. Dat is een verontrustende ontwikkeling. Want die ontevredenheid creëert ruimte voor mensen met verkeerde ideeën." Hij vindt dat Nederlanders meer moeten halen uit hun vermogen om met vernieuwende ideeën de wereld op een positieve manier te veranderen. ,,Het leven is niet vanzelfsprekend", zegt hij.

Maar praten met de man die in een riksja naar de Canarische eilanden fietst schept ook af en toe verwarring. Zijn idee bijvoorbeeld om een paraplu op de markt te brengen waarmee je voor de regen kunt schuilen, maar waar je ook als je 'm omdraait in kan koken, klinkt als het resultaat van lange fietstochten over de paden van zijn verbeelding. Hij praat het ene moment over zijn geloof in zonne-energie of over de situatie in Tibet om vervolgens te spreken over hoe hij op straat wakker wordt gemaakt door een Nederlandse politieagent.

Tibet

De Zweed koestert een grote liefde voor Tibet, waar hij enkele jaren gewerkt zegt te hebben. Op zijn Riksja prijkt regelmatig de Tibetaanse vlag en wie het horen wil, en ook wie niet, krijgt een uitgebreide uitleg over de situatie in het land. 

De dakloze fietser gaat deze week door naar Brussel waar hij weer voor taxi gaat spelen. Hij hoopt over ongeveer een maand op de plek van bestemming aan te komen. Bedelen doet hij niet. Al mag iedereen hem te allen tijde een vriendelijke blik toewerpen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven