Volledig scherm
Dans mee in Pand P, een dansmiddag voor ouderen © Jean Pierre Reijnen

Dans mee in Pand P voor ouderen: ‘Hij voelt aan wanneer het pittiger mag’

EINDHOVEN - De foxtrot, de wals of gewoon lekker swingen. Het kan allemaal bij Dans mee in Pand P. Ouderen leven zich uit, dankzij de Stratum Oma's.

Als John Belton halverwege zijn eerste liedje is, staan Marcel Peeters en zijn vrouw Els op de dansvloer. Geoefende dansers, dat zien we meteen. De andere bezoekers van Dans mee in Pand P kijken het nog even aan. De meesten weten wat ze kunnen verwachten: een feest van herkenning, zoals Belton het zelf noemt in de pauze.

Pittig

Bijna dertig ouderen komen er zondagmiddag naar het buurttheater aan de Leenderweg. Een aantal vaste bezoekers wandelt - sommigen met rollator - vanaf verzorgingshuis Wilgenhof, er is een trouwe groep van de Veldhovense dansschool Le Haen, waaronder het echtpaar Peeters. ,,Wij wonen hier in Stratum, het is voor ons vijf minuten fietsen, legt Marcel uit. ,,Wij komen voor de gezelligheid. En Belton bouwt het goed op. Hij begint rustig en voelt goed aan wanneer het wat pittiger mag worden." Dansen houdt hen fit, weet Peeters. ,,Iemand anders doet aan sport, wij dansen graag." Het liefste gaan ze zich te buiten aan de Argentijnse tango, maar dat zit er vanmiddag niet in, beseft hij.

Dansen!

Dans mee in Pand P is een initiatief van theatermaakster Michèle Rijzewijk, in samenwerking met Vitalis Wilgenhof en Pand P. Na het succes van het theaterstuk Stratum Oma's vroeg Rijzewijk aan de deelneemsters hoe ze nog meer ouderen naar het theater kon krijgen. 'Dansen!' was het antwoord.

In Wilgenhof is er elke maand al een dansavond. ,,Maar dit is echt een uitje", weten Diny van Kemenade en Anneke Schep, vrijwilligers die de ouderen begeleiden. De laatste laat zich ook verleiden als Lia Schepens de vloer op gaat. Met haar 80 lentes staat die nog vrolijk te swingen als Belton zich uitleeft met 'Volare!'. ,,Maar als het moet ga ik wel alleen" had Schepens zich daarvoor nog laten ontvallen. Ook haar is de tango het liefst, maar een foxtrot of wals doet ze ook graag. ,,Bij ons in Wilgenhof is het ook leuk als ze plaatjes draaien, maar een echte zanger, dat maakt het voor mij bijzonder!"
John Belton is met 65 jaar zelf ook niet meer de allerjongste. ,,Ik heb inderdaad leren aanvoelen waar het publiek aan toe is", zegt hij. ,,Een misverstand is dat ouderen alleen maar houden van liedjes als Daar bij die molen. Elvis Presley was al populair toen deze mensen jong waren.”

  1. Ajax heeft zich nooit bij PSV gemeld voor Bergwijn

    Ajax heeft zich nooit bij PSV gemeld voor Bergwijn

    Vrijwel direct nadat Steven Bergwijn en PSV het gisteren eens waren over een nieuw en langer contract, is de buitenwereld op de hoogte gebracht van de overeenkomst. Er is de laatste maanden veel geschreven en gespeculeerd over zijn toekomst, maar de rust keert voorlopig terug rond de aanvaller. In mei zal het hele spel misschien weer van voren af aan beginnen, waarbij hij aan de hand van zijn prestaties zelf de kwaliteit van de clubs bepaalt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven