Volledig scherm
Jouhara Aboubouch zette de eerste datingsite voor moslims op. "Eigenlijk heel raar dat die er nog niet was." foto Irene Wouters

Datingsite voor de zelfbewuste moslim op zoek naar liefde

Bekijk video Zelf behoort ze niet tot de doelgroep. Jouhara Aboubouch heeft een relatie met een Nederlandse man. Maar de 37-jarige Eindhovense van Marokkaanse afkomst kent heel veel andere moslimvrouwen én -mannen die moeite hebben om een geschikte partner te vinden."Voor veel moslims is dat een probleem. Ik wilde daar iets aan doen. Veel moslims gaan niet op stap, zeker de meiden niet. Ze kunnen voortaan op stap op mijn site. Ik beschouw het als een ontmoetingsplek", zegt Aboubouch.


Het resultaat is www.moslimrelaties.nl, de eerste Nederlandse datingsite voor mensen die vriendschap of een relatie zoeken met een moslim. De site is net 'in de lucht'. Tot nu toe waren er alleen maar internationale sites met dit doel. "Daar zitten honderdduizenden mensen op. En het is veel gemakkelijker om iemand dichtbij te zoeken, iemand die in hetzelfde land is opgegroeid."


In de moslimgemeenschap in Nederland staat de traditionele gang van zaken rond relaties steeds meer onder druk. Het echtscheidingspercentage onder Marokkanen stijgt heel snel. Het aantal importhuwelijken daalt. Een nieuwe generatie zelfbewuste, in Nederland geboren en getogen moslims neemt het recht liever in eigen hand. Zij laten zich niet meer zo snel door vader en moeder de wet voorschrijven als het gaat om een liefdesrelatie.


Aboubouch: "Voor al die gescheiden vrouwen is het heel moeilijk om nog een man te vinden. Mannen kiezen liever een vrouw die nog niet getrouwd is geweest. De vrouwen voeden vaak de kinderen op en moeten werken. Ze hebben geen tijd om zich op de relatiemarkt te storten."


" Ook de jongere ongetrouwde moslims zie je weinig in het uitgaanswereldje. Negentig procent van de jongens wordt sowieso aan de deur geweigerd. Ze vinden hun vrouw uiteindelijk vaak via familie, feestjes enzo, mond-tot-mondreclame."


Aboubouch kent de verhalen over het dubbelleven van sommige moslimmeiden. Ze dragen een hoofddoek, maar die verdwijnt in een kluisje op het station als ze met vriendinnen de stad ingaan. Op het toilet maken ze zich dan op. "Op vrijdagmiddag stikt het in de stad van de groepen meisjes die rondkijken. Stiekem zijn ze allemaal op zoek. Thuis zeggen ze dat ze gaan winkelen."


" Maar die meiden zijn ook veeleisend. Ze hebben ook veel te bieden. In studie en werk doen ze het vaak beter dan de jongens. Op stap gaan mogen ze toch niet. Sommigen willen een echte moslimjongen. Die halen ze dan liever uit Marokko. Later krijgen ze daar dan spijt van. Die man ontdekt in Nederland vrijheid en de vrouw zit met de gebakken peren. Het aantal scheidingen is niet voor niets zo groot."


"Ik ken ook een moslim, 43 jaar, die al weduwnaar is. Hij werkt en voedt zijn kinderen op. Hij wil graag een vrouw, maar weet niet waar hij die moet zoeken. Ook voor hem is de site een uitkomst."


Aboubouch, die eerder een kledingwinkel, een schoonheidssalon en een zonnestudio had, werkte haar plan zelf uit. Om de site te promoten gokt ze in eerste instantie op de vier grote steden. Daar komen posters te hangen in de bus, trams en metro. De eerste honderd 'leden' krijgen drie maanden gratis een volledig abonnement, met recht op het bekijken van foto's, profielen en chatten. In de toekomst wil Aboubouch ook speciale singlefeesten voor moslims gaan organiseren.


"Een vrouw met een boerka? Jazeker, ook die is welkom op de site. Er kunnen best mannen zijn die naar zo'n vrouw op zoek zijn. En de ouders kunnen altijd over hun schouders meekijken."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven