Dave Hakkens zet volgende stap in strijd tegen plastic afval in VDMA Eindhoven

EINDHOVEN - Dave Hakkens gaat op het VDMA-terrein in Eindhoven de volgende stappen zetten in zijn strijd tegen plastic afval. Met een team van 45 mensen stort hij zich niet alleen op professionalisering van zijn recycle-machines, maar ook op fundamentele oplossingen voor het afvalprobleem. 

De gemeente Eindhoven heeft daarvoor twee hallen van de voormalige Van der Meulen Ansems-garage een jaar lang ter beschikking gesteld. Vorige maand zijn de voorbereidingen gestart en vanaf woensdag is het team van Precious Plastic 4 aan de slag gegaan. Voor het hele terrein loopt momenteel een prijsvraag. Eigenlijk zou voor de zomer al meer duidelijk worden over wie het gebied mag gaan ontwikkelen. Nu zijn er nog zes kandidaten over. Wethouder Yasin Torunoglu zei woensdag dat hij eind dit jaar de 3 kandidaten bekend wil maken. Halverwege volgend jaar kan dan de prijswinnaar bekend worden.

Volledig scherm
Apparaten die Dave Hakkens bedacht om thuis gemakkelijk na te maken en zelf mee aan de slag te gaan om afval te recyclen.

Hakkens heeft afgelopen jaren enkele eenvoudige machines ontwikkeld waarmee de handige doe-het-zelver zelf aan de slag kan: thuis of in kleine werkplaatsen plastic recyclen en nieuwe producten produceren. De bouwtekeningen gaf hij gewoon vrij voor iedereen. Op een kaart op de site preciousplastic.com is te zien dat er al ruim 200 werkplaatsen wereldwijd zijn ingericht. Ook is te zien dat er over de hele aardbol zo'n 6000 mensen iets willen doen, maar nog niet weten hoe of wat. 

Volledig scherm
Wethouder Yasin Torunoglu (rechts) en Dave Hakkens bij enkele apparaten in VDMA, Precious Plastic 4. © Michel Theeuwen

Dat zette Hakkens aan het denken. Hij wilde al die handen en geesten gebruiken om het plastic probleem echt aan te pakken. Want dat is, zo erkent de Helmondse designer, vele malen groter dan met het thuisrecyclen aangepakt kan worden. Toen hij een prijs van 300.000 euro won voor zijn Precious Plastic-projecten, was dat net het zetje in de rug dat hij nodig had. Het aanbod van de gemeente Eindhoven maakte een grootschalige aanpak mogelijk.

Volledig scherm
Dave Hakkens uit Helmond © Rene Manders

,,Met het geld kun je een paar man aan het werk zetten of heel veel inventieve geesten als vrijwilligers bijeen brengen", dacht Hakkens. En zo geschiedde. Op een oproep reageerden uiteindelijk zo'n 600 mensen uit 74 landen. Hij koos er 45 en die gaan nu aan de slag bij VDMA. Van de gewonnen prijs wordt hun huisvesting (waarschijnlijk in sloopwoningen van corporatie Sint Trudo in Woensel-West), voeding en dergelijke bekostigd. 

Volledig scherm
Afvalplastic in de wereldwateren schaadt de gezondheid van mens en dier.

Het dreamteam van Hakkens gaat de website en -winkel vernieuwen zodat die kan helpen om een echte gemeenschap te bouwen. Ook worden de machines verbeterd zodat er op grotere schaal ('semi-industrieel') mee gewerkt kan worden. Ook wordt bekeken hoe moeilijk materialen als petflessen of chipszakken verwerkt kunnen worden. En bovendien zullen de enthousiaste vrijwilligers research doen naar alternatieve materialen voor plastic én naar het voorkómen van plastic afval. 

Want Hakkens realiseert zich ook dat hij het probleem niet alleen kan tackelen. ,,De industrie moet iets doen maar mensen moeten zelf ook minder plastic gebruiken. En dit is het kleine steentje dat ik kan bijdragen.’’ Bij VDMA zijn ook de producten van gerecycled plastic te zien die her en der gemaakt worden met de apparatuur. Een fysieke winkel inrichten ligt vergunningstechnisch wat lastig. ,,Maar op onze site preciousplastic.com is ook een webshop waar je direct bij producenten kunt kopen”’ aldus Hakkens. 

Tijdens de Dutch Design Week (20-28 oktober) is Precious Plastic 4 geopend voor het publiek. 

Volledig scherm
VDMA-terrein Vestdijk Eindhoven © Gemeente Eindhoven

In samenwerking met indebuurt Eindhoven