DDW: Eindhoven na lichtshow overgedragen aan 2600 designers

Video/DDWEINDHOVEN - Met een klap op een knop werd een lichtshow in werking gezet en daarmee de stad Eindhoven overgedragen aan de circa 2600 designers die deelnemen aan de 18e editie van de Dutch Design Week.

Dat gebeurde vrijdagavond op het Biobased camp; een enorm houten paviljoen op het Ketelhuisplein op Strijp-S in Eindhoven. Dat bouwsel vormt - samen met de andere tijdelijke paviljoens op het plein - een van de centrale plekken tijdens deze designweek die naar verwachting net zoveel bezoekers zal trekken als vorig jaar: rond de 350.000. Mogelijk dat werkzaamheden aan het spoor richting Eindhoven dit openingsweekeinde de DDW wat parten gaat spelen, maar directeur Martijn Paulen verwacht geen grote problemen.

Vóór de openingshandeling buiten, had Paulen eerder in het Klokgebouw al aangegeven waarom designers zo belangrijk zijn: ,,Zij spelen een cruciale rol als het gaat om hoe wij omgaan met bijvoorbeeld ouderen of met boeren. En nee, wij zijn niet naïef, wij zijn inventief, stropen de mouwen op en gaan aan het werk.”

De 2600 vormgevers, studio’s en labels zijn present op meer dan 120 locaties, onder meer op Strijp-S, -T en –R, het centrum, het Campinaterrein langs het kanaal en Sectie-C in Tongelre. Er staan ruim 450 evenementen op stapel, van kleine voordrachten tot grote tentoonstellingen. Ook dit jaar rijden er weer gratis (voor mensen met een kaartje) designtaxi’s en de hop-on-hop-off bussen. Fietsen zijn niet meer op verschillende plekken, wel op het Centraal Station te huur. De DDW loopt tot en met volgende week zondag.

Volledig scherm
opening Dutch Design Week Eindhoven © FotoMeulenhof
 1. Buikpijn van ploeterend PSV
  PREMIUM

  Buikpijn van ploeterend PSV

  EINDHOVEN - Twee punten, vijftien tegengoals en drie rode kaarten. Cijfers van de laatste zes wedstrijden die de diepe crisis bij PSV illustreren. Hoe krijgen ze in Eindhoven de boel weer op de rit en is Mark van Bommel daar nog de juiste trainer voor? We vroegen het oud-spelers, supporters en andere betrokken bij de club. Vooral de smalle selectie, slechte aankopen en een flinke dosis pech worden genoemd als redenen voor de dramatische resultaten. In een kampioenschap heeft eigenlijk niemand nog vertrouwen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen