Volledig scherm
De dertigste editie van het Knoerttoernooi in Wintelre. © Dave Hendriks/fotoMeulenhof

De Bienskes pieken in de derde helft van Knoerttoernooi Wintelre

WINTELRE - Terwijl de speklapjes op de barbecue liggen te sudderen, loopt Loes Kok uit Middelbeers zaterdag om 11.00 uur met een blad rosébier naar haar teamgenoten. Het team De Bienskes neemt voor het tweede jaar deel aan het Knoerttoernooi dat op de velden van v.v. DEES plaatsvindt.

,,Het is een leuke sfeer hier. Voetballen is leuk, alleen kunnen we het niet zo goed. Wij gaan pieken in de derde helft", zegt teamgenoot Noor Pasmans die al uitkijkt naar het afsluitende tentfeest. De eerste drie wedstrijden verloor het team uit De Beerzen. Pien van Ham scoorde, maar wel in eigen doel.

In 1989 ontstond het Knoerttoernooi. Eric Segers was lid van de Oerlese vriendenclub die het toen organiseerde. ,,We begonnen op de velden van RKVVO in Oerle, toen met dertig teams. Het bleek een schot in de roos. De formule is in de loop der jaren ongewijzigd gebleven. Kleine veldjes, informeel, vooral plezier maken met een potje bier erbij." 

Wisselbeker

Het toernooi verhuisde enkele jaren later naar Wintelre en het aantal teams groeide. Zaterdag streden vijftig herenteams en twintig damesteams om de wisselbeker van ruim een meter hoog. Zo'n 75% van de teams komt uit de Kempen. De teams die de kwartfinale halen, worden het jaar erop ingedeeld als groepshoofd van de poule.

De winnaar bij de heren in 2017 is ook weer van de partij. De spelers van het team Rood Blauw '25 drinken water. ,,Dit toernooi wordt er geen bier gedronken voordat de eerste prijs binnen is", zegt Lex van Dijk. De Eindhovenaar maakte vorig jaar nog deel uit van de selectie van Willem II om in De Kuip Feyenoord te bestrijden. 

Veertien keer 

Het komende seizoen verdedigt hij de kleuren van v.v. UNA. Rood Blauw '25 vindt tijdens de eerste drie wedstrijden al veertien keer het doel.
De Wintelreten hebben net de derby tegen een Vessems team verloren. ,,Sund", klinkt het uit de mond van keepster Ans van Ham. ,,We gingen voor alles of niets." Het Wintelrese vriendinnenteam voetbalt maar één keer per jaar, en voor maar één doel. ,,Je moet er iets voor over hebben om aan de derde helft mee te doen", zegt Mirna van Erp.

Als scheidsrechter Gerard Beerendonk de vierde gewonnen wedstrijd van Rood Blauw '25 affluit, zet Piet van Mol zijn trompet aan de lippen. Samen met de Zorg dat je erbij band zet hij Rio van Maywood in. Want ook muziek hoort bij het gezelligste toernooi van de Kempen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven