Volledig scherm
De torens van de Catharinakerk. © MEULENHOF

De Catharinakerk bovenop een toren in Eindhoven, waarom niet?

EINDHOVEN - De stad van de toekomst begint met fantaseren zonder beperkingen. Volgens architect Winy Maas moet Eindhoven nu lef tonen. 

,,Juist nu Eindhoven internationaal de aandacht heeft moeten we zorgen dat we de boot niet missen." De internationaal vermaarde architect Winy Maas is door de gemeente aangesteld als supervisor voor de binnenstad en dan ook niet van plan stil te gaan zitten. Op het Stadhuisplein gaf hij een toelichting op een brainstormsessie die hij de afgelopen weken had met studenten van de technische universiteiten van Eindhoven en Delft. 

Maas, medeoprichter van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV denkt graag groot. Getuige bijvoorbeeld de gigantische Markthal die hij voor Rotterdam ontwierp. Voor Eindhoven gaat hij zich buigen over vraagstukken zoals 'wat te doen met de openbare ruimte' en 'hoe de binnenstad geschikt maken voor meer bewoners'. 

Brainstormsessie

Tijdens de brainstormsessie werden de studenten uitgedaagd om vrij te denken. Zonder de beperkingen die er zijn in de realiteit. Maas: ,,De ambitie zou moeten zijn om de komende tien jaar woonruimte te creëren voor twintigduizend nieuwe bewoners. Je zou één woontoren van negenhonderd meter hoog kunnen bouwen of twintig torens van 150 meter. De volgende vraag is natuurlijk, waar ga je die neerzetten."

In maquettes van piepschuim mochten de studenten hun ideeën vormgeven. Het resulteerde in futuristische torens, onmogelijke constructies en opzienbarende inzichten. Verrassend is het ontwerp waarbij de Catharinakerk bovenop een nieuw te bouwen toren is geplaatst. Een onmogelijke constructie? Maas denkt van niet. ,,We hebben in Rotterdam uitgezocht om hetzelfde te doen met het 17e eeuwse Schielandhuis. Technisch is het mogelijk. Natuurlijk kun je denken in beperkingen zoals de kosten. Aan de andere kant. Je krijgt er een stuk waardevolle grond voor terug die je nu niet hebt." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven