Volledig scherm
Een portret uit de serie straatbeelden die Joep Lennarts zwervend door de wijk heeft gemaakt. Hier een bewoner van de Bloemfonteinstraat. foto Joep Lennarts

De charme en zorgen van een volkswijk in Tongelre

EINDHOVEN - De trotse eerste Nederlands kampioen stratenmaken, Giel Janssen van het kampje aan de Joost de Momperstraat, komt aan het woord, maar ook een twaalfjarig meisje dat niet meer zo goed alleen over straat durft.

Zowel de charme als de zorgen van de echte volkswijk komen aan bod in 'De mensen van Doornakkers', een boek dat gisteravond is gepresenteerd.

Bij de foto's van de Eindhovense fotograaf Joep Lennarts schreef publicist Hans Horsten verhalen over de Tongelrese wijk. 'Krachtwijk' is het recentse etiket dat op de buurt is geplakt. Horsten voegt er nog één aan toe. "Het is een cosmopolitische wijk", vindt Horsten. "Vanaf de bouw in de jaren vijftig hebben er altijd veel mensen gewoond die niet uit Eindhoven kwamen. Vroeger uit andere delen van Nederland, later van over de grens. De samenstelling was altijd divers."

In Doornakkers wonen nu 34 nationaliteiten. Horsten interviewde 'de eerste man met een kleurtje', de nu 84-jarige Ettij Sittrop. In 1956 kwam Sittrop vanuit Indonesië naar Eindhoven. Omdat hij Nederlands sprak, de cultuur enigszins kende en bij DAF ging werken, had hij weinig problemen om zich aan te passen.

Later werd dat proces ingewikkelder. Van de vijfduizend bewoners is nu eenvijfde van Turkse afkomst. Lennarts fotografeerde ondermeer de bewoners van de Transvaalweg. Horsten laat hen aan het woord. Ook blaaskapel De Fontein wordt geportretteerd. Ooit maakte het gezelschap furore, met tv-optredens, nu bestaat de kapel vooral uit oudjes als saxofonist Frans Stekelenburg (86). Een ander verhaal gaat over de centrale rol die de speeltuin altijd heeft gespeeld. Die werd ooit aangelegd met afvalmateriaal van de bouw. Cees Wijn, die jarenlang vrijwilliger was bij de speeltuin, vertelt over zijn leven.

Horsten sprak ook met kinderen. Iris Beekmans (12) heeft het altijd een gezellige wijk gevonden, zegt ze. Maar sinds een schietpartij in haar straat en een steekpartij bij de bushalte is ze nu soms bang. Horsten: "We hebben geprobeerd een realistisch beeld te schetsen van het leven in zo'n wijk." De eerste exemplaren van het boek (oplage 3500) zijn gisteravond aangeboden aan de wethouders Fiers en Van Merrienboer. Het boek wordt huis-aan-huis verspreid in de wijk.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven