Volledig scherm
Leerlingen overleggen met het televisieteam van het Sinterklaasjournaal hoe ze de zoekgeraakte gedichten kunnen terugkrijgen. foto Irene Wouters

'De dichtpiet zou er jaloers op zijn'

EINDHOVEN - Op basisschool De Vuurvlinder in de wijk Blixembosch is grote verontrusting ontstaan toen afgelopen week bleek dat alle gedichten van de ongeveer 400 leerlingen verdwenen zijn.


De kinderen hadden die gemaakt voor een gedichtenwedstrijd en met de post verstuurd. Dit nadat een poëziewedstrijd tijdens de kinderboekenweek succesvol was verlopen en meer leerlingen aan iets dergelijk wilden meedoen.

"Maar nu zijn we alles kwijt, terwijl de enveloppe wel is aangekomen" , vertelt 5e groeper Rick, nog een beetje ontdaan. "Dat hebben we namelijk gecontroleerd bij P. Man waar onze gedichten naar toe moesten. Hij vertelde dat hij ze op zijn bureau had gelegd, maar opeens allemaal verdwenen waren. In plaats daarvan lag er alleen nog een oorbel. Een Pietenoorbel. Nu zijn we dus met zijn allen aan het uitzoeken wie dit heeft gedaan. Want het zou wel erg zijn als we alle werk voor niks hebben gedaan."

De Vuurvlinder-leerlingen werden geconfronteerd met de vermissing tijdens het eerste Sinterklaas-journaal op de school, een paar dagen na de aankomst van de goedheiligman in ons land. In dat programma volgen presentatrice Duwertje Klok en verslaggeefster Ricky samen met de kinderen alle gebeurtenissen rondom het kinderfeest op de voet. Maar dat de eigen school met problemen rondom dat feest geconfronteerd zou worden, had niemand verwacht.


Danique uit groep 3 zegt: "Het waren echt mooie gedichten over allerlei onderwerpen, een dichtpiet zou er jaloers op zijn geweest." Waarna direct alle wenkbrauwen worden opgetrokken. Daar ligt de oplossing misschien. En wordt direct besloten om op zoek te gaan naar een Piet met maar één oorbel, die ook pen, papier en lijm bij zich heeft . Het noodzakelijke gereedschap voor een dichtpiet immers, zo concluderen kinderen en de journaalploeg.

Leerkracht Rob van Buul hoopt dat de gedichten vóór 5 december worden teruggevonden. " We wisten dat Sinterklaas dit jaar graag gedichten wilde krijgen, maar ook wilden we uiteindelijk al die gedichten gaan bundelen zodat de kinderen hier op school elkaars verhalen kunnen lezen. Dat lijkt voorlopig niet te lukken. We hopen nu maar dat mensen die een Piet tegenkomen met één oorbel, papier, pen en lijm meteen contact met ons willen opnemen." Het telefoonnummer van basisschool De Vuurvlinder is 2418144.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven