Volledig scherm
© ED

De Eindhovense Bergstraat is nu de breistraat

EINDHOVEN - Met 60 ouderen uit de regio sloeg smilecurator Mariëlle Coppes aan het breien. Het resultaat – 10 lantaarnpalen en 15 bomen in een bontgekleurd wollen jasje- is vanaf nu te zien in de Bergstraat.

Alle kunstenaars rondom een met breiwerkjes behangen boom verzamelen voor een fotomomentje kost nog de nodige kruim en gehannes met rollators en rolstoelen. Met de Dutch Design Week mogen alle ogen dan gericht zijn op de werken van de veelal jonge ontwerpers, de Bergstraat vormt de uitzondering op de regel. Hier geen werk van jong talent, maar de creaties van zestig breiende bejaarden woonachtig in 6 zorginstellingen van Archipel en Vitalis.

Ervaren breiers

Een van hen is Joke van Zuijlen (94) uit woonzorgcentrum Akkers in Nuenen. Vanachter haar rollator ziet ze nu het resultaat van wekenlang noeste handenarbeid. Over de gehele lengte van de straat hangen hun bonte breiwerken verspreid over tal van bomen en palen. “Aan tien daarvan heb ik meegewerkt.” Met meer dan tachtig jaar brei- en borduurervaring hebben ze met Mevrouw van Zuijlen een volleerd handwerker in de gelederen. Dat was ook wel nodig, want een metershoog breiwerk is toch andere koek dan een simpele want of muts. Het materiaal werd gesponsord door Best Wool Carpets. Zij doneerden al hun onverkoopbare en overgebleven klosjes.

Quote

Het leukste hieraan vind ik dat we door het breien ook ouderen partner in crime konden maken

Mariëlle Coppes

Ouderen betrekken

Yarnbomb (wildbreien), het aanbrengen van breiwerk in de openbare ruimte, is een vorm van streetart. Ook vooral een jeugdige aangelegenheid. “Het leukste hieraan vind ik dat we door het breien ook ouderen partner in crime konden maken”, vertelt Mariëlle die samenwerkte met Juliette de Wette van Huis van Eip. Na de regenkunstwerken – aangebrachte teksten in de binnenstad die pas zichtbaar worden bij regen- is de breistraat haar tweede creatie sinds ze deze zomer als smilecurator werd benoemd. Haar taak is met kleine projecten de stad opleuken.

Positieve reacties

“We hebben voor de Bergstraat gekozen omdat het zo’n charmant straatje is.” Winkeliers en bewoners – die vooraf met een briefje in de bus op de hoogte gebracht werden- reageerden bijna allemaal positief. Ook bewoner Paul de Baar is enthousiast. De paal voor zijn raam werd als eerste aangekleed. “Het viel me gisteravond ineens op toen ik thuis kwam.” Een dag later is de hele straat veranderd in een gebreid geheel. “Ik houd wel van zulke initiatieven. Van mij mogen die vaker plaatsvinden.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven