Aarnoud Brombacher en Joyce Schonenberg laten de innovatieve meetapparatuur zien waarmee zestien TU/e studenten en medewerkers de marathon lopen.
Volledig scherm
Aarnoud Brombacher en Joyce Schonenberg laten de innovatieve meetapparatuur zien waarmee zestien TU/e studenten en medewerkers de marathon lopen. © Foto van de Meulenhof/Kees Martens

De Eindhovense marathon lopen met sensoren en borstbanden

EINDHOVEN - Eindhoven wil graag de meest vernieuwende marathon zijn. Zondag lopen zestien deelnemers van het nieuwe TU/e Running Team mee, voorzien van sensoren, horloges en borstbanden. 

De organisatie van de Marathon Eindhoven zelf komt pas eind dit jaar of begin 2020 met een visie op innovatie. Die moet helpen om de titel ‘meest innovatieve marathon’ te blijven verdedigen. De leden van het speciale Running Team van de Technische Universiteit Eindhoven wachten daar niet op. Ze doen zondag op verschillende afstanden mee, met allerlei meetapparatuur, om nuttige informatie te verzamelen. 

Recreatief lopen

Op de TU/e wordt veel onderzoek gedaan naar recreatief lopen om de gewone liefhebbers verantwoord en goed te laten lopen. Hoogleraar en onderzoeker Aarnout Brombacher op dit gebied, verbonden aan de faculteit Industrial Design, houdt zich zelfs al dertig jaar bezig met onderzoek en data-analyse van mensen in beweging. Hij is er dan ook heel enthousiast over dat er zondag een TU/e Running Team aan de start verschijnt. ,,De TU/e is immers een van de zeven sportuniversiteiten in het land en richt zich zeer bewust op de recreatieve lopers. De kans dat die gekke stappen zetten, is natuurlijk vele malen groter dan de professionals in de sport. Bovendien is een marathon nou eenmaal zwoegen en ploeteren. Er is geen mens die op zaterdag bedenkt dat hij de volgende dag de marathon maar eens gaat lopen. Voor ons is het daarom belangrijk dat ze verantwoord lopen en niet alleen tijdens de marathon. We willen bereiken dat ze blijven bewegen, het hele jaar door. Wij streven niet de perfectie in de topsport na, maar willen ze coachen om het vol te houden. Daarvoor werken we samen met fysiotherapeuten, maar het is ook de ambitie van 040 Beweegt, waarin we samenwerken met gemeente, Fontys, Genneper Parken, Op Noord en anderen.”

Breedtesport 

De zestien TU/e lopers die zondag, vrijwel onzichtbaar, meewerken aan het onderzoek zijn daarom ook bewust niet geselecteerd. Brombacher: ,,Het zijn zowel studenten, medewerkers als promovendi. Enthousiaste amateurs die met de meest innovatieve apparatuur uitkomen op zowel de vijf en tien kilometer als de halve en hele marathon. Daarmee kunnen we iedere stap en beweging registreren en analyseren. Dat kan belangrijke informatie opleveren voor de breedtesport.” 

Meest vitale campus

De TU/e heeft bovendien de ambitie om de meest vitale campus ter wereld te worden. Joyce Schonenburg, coördinator van het Running Team en evenementencoördinator op het Studentensportcentrum: ,,Om die reden hebben we dit team ook opgezet. We hebben maar één oproepje in ons universiteitsblad Cursor gezet en daar veel meer reacties op gekregen dan we hadden verwacht. Met de 240 startbewijzen die we hebben gekregen, hebben we die ook niet allemaal kunnen honoreren. Dit initiatief stimuleert enorm; daarbij hebben we er ook een symposium aan gekoppeld en samen met TU/e atletiekvereniging Asterix vier trainingen aangeboden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven