De Eindhovense optocht neemt het gezag op de korrel

VIDEOEINDHOVEN - De optocht vormt in Eindhoven al 55 jaar het echte begin van vier dagen lol. Nadat de burgemeester de stadssleutel heeft overgedragen aan Prins Carnaval, neemt de laatste het defilé af vanaf het podium op het Stationsplein, waarna de stoet een ronde maakt door de binnenstad. In de vier dagen anarchie wordt ook het gezag op de korrel genomen.

Kitty Schoofs is lid van de cliëntenraad van GGzE. Toen ze hoorde van het 100-jarig bestaan van de zorginstelling kwam ze op het idee mee te doen met de optocht. Niet dat ze zo'n carnavalsvierder is. ,,Ik vond het goed om iets ludieks te doen." Tegen het stigma dat er nog wel bestaat over mensen met psychische problemen. ,,En het liefst met een beetje zelfspot. Humor is belangrijk. Want psychische problemen, dat kan iedereen overkomen." Een halfuur later lopen er zo'n vijftig cliënten, medewerkers en vrijwilligers van GGzE als nummer twee voorbij het podium met Prins Positivo. Ze dragen spiegels om het publiek naar zichzelf te laten kijken én naar vragen als 'Hedde gij ze op een rijke?' en 'Spuit er wa in jouw kupke?' Daarvoor waren er zes loopgroepen van de kinderoptocht voorbijgetrokken, met onder meer een scrum van de rugbyclub en zilveren robots.

De organiserende Federatie Eindhovens Carnaval heeft dit jaar als motto '55 jaor goed vur mekaor'. Zoals vaak met carnaval zit daar een dubbele betekenis achter, vertelt optochtvoorzitter Pascal van de Haar: let op en zorg voor elkaar, maar ook dat de FEC het in Lampegat nog steeds goed voor elkaar heeft. Dat blijkt: de zon schijnt en het publiek staat rijen dik, zowel op het 18 Septemberplein als op de Bilderdijklaan.

Nou is dat motto niet bij alle deelnemers herkenbaar, omdat in Neerkant of Son waar ze vandaan komen, dat niet speelt. Toch kun je een grote wagen alleen met elkaar bouwen, zoals cv Op z'n heundjes, die, geïnspireerd door de Olympische gedachte een sportwedstrijd op touw hadden gezet, met als doel alles op alles te zetten. De mannen vertilden zich aan een halter van 111 kilo, de vrouwen hadden twee kubussen met elk het woord 'alles' die ze op elkaar zetten.

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Omdat voordat de parade begon de burgemeester de sleutel van de stad voor vier dagen aan de prins had overgedragen, heeft de politiek het nu niet voor het zeggen. Dus werd 'de knip' op de Vestdijk gehekeld door een gelegenheidsverbond van FEC, de Lichtjesroute, Glow en de Marathon. Achter de wagen liep een vrouw van wie de kleding onmiskenbaar deed denken aan de wethouder met stikstof in haar portefeuille. Gelukkig kwamen later De Heino's aanzetten met een stikstofzuiger. Onder begeleiding van 'Du bist alles in der Welt' zogen zij in ieder geval wat confetti van de straat. Cor Wijnen voerde op zijn fiets een grote vis Eindhoven mee, met een klein dwèrs visje in de bek.

De 41 loopgroepen en wagens zullen de jury weer veel keuzestress hebben opgeleverd, gezien de hoeveelheid fraai gekleurde en alle kanten op draaiende onderdelen. Omdat veel deelnemers er maandenlang serieus aan gewerkt hebben, is een aantal deskundige juryleden toegevoegd, zoals van De Brabantse Dag en de Hapertse Kempenoptocht. En hoewel de meeste bezoekers er niet wakker van zullen liggen, vermelden we toch de winnaars.

Hieronder volgt de uitslag van de optocht in Eindhoven.

Loopgroepen A

1.  Frits Raijmakers De plattegrond van Lampegat

2.  De Heino’s Fijnstofzuige

3.  Gerard van der Vleuten M’n Schôn Lampegat, Evenementenstad?

4.  BC Last Moment Ik heb ut goed vur mekaor….. De kop is er af!

5.  CV Knorkappelekes Busje komt zooo

6.  Cor Wijnen ”HEBBES”

7.  Berkvens mer as 25 jaor bo mekaor

8.  Tine en Luc mer as 25 jaor bo mekaor

Loopgroepen B

1.  Skon Vrouwkes Wij doen het nog altijd met mekoar na 55 jaor

2.  Het Lichtend Voorbeeld Het Lichtend Voorbeeld

3.  De Hurkies Di Joar Treden wij Hard op!

4.  Nichten van Gerwen Body”peen”t

5.  TIS WAH Wij zien carnaval dit jeor niet zitten, wij slaan dit jeor over.

Loopgroepen C

1.  De Ken Nie we zijn de weg kwijt

2.  Het Salon Het (IJS)Salon

3.  GGzE GGzE al 100 jaar de gekste” – Goed vur mekaor

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Wagens A (Grote wagens)

1.  CV op z’n Heundjes Alles op Alles zetten

2.  CV de Broemies ACTIE!

3.  CV de Brassers Carnavalskrakers

4.  CV Ge wit Mer Nooit Huiszoeking

5.  CV Hendig Zat Onze BoB is Hendig Zat

6.  CV De Zware Jongens Veul gein in onze mijn!

7.  CV Krek Gek Tour du(r) France

Wagens B (Kleine wagens)

1. CV Meerveldhoven #WETOO

2. CZN We klappen er op met carnaval

3. CV Halfwerk maï(e)steit

4. Power Mike Carnaval vliegt voorbij

5. CV Vrijgezellig We hoeven niet te jagen, tijd zat!

6. CV De Deurzuipers Ik hou van Holland

7. De oud bijna Stadsprins D’n 11e oud bijna stadsprins

8. We zen ‘t We bouwen hier een feestje

Stuur zelf ook mooie foto's in naar ons fotoalbum.

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven