Volledig scherm

De ene lamp is de andere niet op meubelbeurs in Milaan

Salone di MobileMILAAN - Zowel geroutineerde vormgever Piet Hein Eek als de Eindhovense studio VanTot, een nieuweling op de beurs in Milaan, presenteren nieuwe lampen. Totaal verschillende producten.

De eerste verdieping van de galerie Rosanna Orlandi heeft iets van de Ikea op een zaterdagmiddag: het is er loeidruk en Piet Hein Eek praat blaren op zijn tong, onder meer om zijn nieuwste lamp toe te lichten. Een stuk verderop, In Lambrate, een wijk in het oosten van Milaan, is het betrekkelijk rustig en neemt de eveneens Eindhovense designer Sam van Gurp alle tijd om de nieuwste ‘lamp’ van zijn studio uit te leggen.

Twee designers uit Eindhoven, twee lampen, voor het eerste te zien in Milaan. Want dat is waar je je nieuwste waar toont; niet in Eindhoven of Londen of Helsinki, maar in Milaan, nog altijd toonaangevend als het gaat om het nieuwe meubelstuk of, inderdaad, een lamp.

Verschillen
De verschillen tussen de lampen van Eek en die van studio VanTot (Van Gurp samen met Esther Jongsma) zijn fors. Eek kreeg van het aloude Franse lampenbedrijf Veronese even geleden een kist met ‘glas’ in zijn handen gedrukt: ‘Kun je daar iets mee?’ was de vraag. Eek kon er zeker iets mee, want de reststukken van de lampen bleken prima te combineren tot een soort moderne kroonluchter. De vormgever bedacht een messing ring waarin de soms zeer barokke glasstukken een plekje krijgen en zo een wonderlijk moderne lamp vormen.

Van Gurp en Jongsma tonen Current Current en dat is een systeem, gebaseerd op geleiding en gebruikmakend van led-licht. Het bestaat uit koperen elementen - de lichtbronnen - die je eindeloos kan schakelen waarbij de lampen een heuse wand of kamerscherm vormen. Het mooie is dat de stroom door het gehele element stroomt, wat je ook prima kunt aanraken; led-licht heeft immers en laag voltage.

Contacten
Waar Eek tijdens de presentatie in Milaan al zaken kon doen; vrij uitzonderlijk trouwens, meestal gebeurt dat na de Saloni, hopen Van Gurp en Jongsma vooral goede contacten te leggen, met galeries, producenten en andere afnemers. Staat Eek al bijna voor de tiende keer op de beurs, voor VanTot is het de eerste keer en ze hopen er het beste van. Aan hun producten en aan het verhaal ligt het niet: die staan als een huis.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven