De energie spat van het dak op het Parktheater in Eindhoven
EINDHOVEN - Genoeg stroom voor zo'n duizend huishoudens wordt er inmiddels opgewekt door bijna tienduizend zonnepanelen die in Eindhoven liggen op panden van de gemeente. Als het aan wethouder Rik Thijs ligt is dat pas het begin.
Het dak van het Parktheater in Eindhoven bood al een prachtig uitzicht over de skyline van Eindhoven maar levert sinds kort ook keiharde euro's op. De honderden meters bitumen zijn volgelegd met zonnepanelen waardoor het dak nu een hoeveelheid stroom genereert vergelijkbaar met het verbruik van honderd huishoudens.
15 miljoen euro
Het is het sluitstuk van het eerste deel van fase 1 van de klimaatverordening van de stad. De uiteindelijke doelstelling is een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie in 2030 maar daarvoor zijn nog wel wat stappen te zetten. In het tweede deel van fase 1 worden er op nog eens 35 gemeentelijke panden zonnepanelen gelegd. Ook krijgen 45 panden dakisolatie en 115 panden ledverlichting. Een totale investering van 15 miljoen euro.
Veel geld maar de gemeente wist tot dusver ook al zeven miljoen euro subsidie binnen te halen. De overige miljoenen denkt de gemeente de komende jaren terug te verdienen via de opbrengst van energie die de panelen leveren. Thijs: ,,We hopen bovendien dat we als gemeente een aanjager kunnen zijn voor alle Eindhovenaren om hun huis te verduurzamen. Wij laten zien dat het kan en dat de investering makkelijk terug te verdienen is. De kennis daarover delen we graag. Met particulieren maar ook met verenigingen, woningbouwcorporaties en bedrijven.”
Uitdaging
Een paar zonnepanelen op het dak is ook voor de gewone Eindhovenaar een overzichtelijke uitdaging. Ook qua kosten. De echte uitdaging begint bij fase 2 want dan verlegt de gemeente de focus naar de wijze waarop de eigen panden verwarmd worden. Nu in verreweg de meeste gevallen nog door aardgas maar in de toekomst moet dat zoveel mogelijk gebeuren via bijvoorbeeld warmtepompen of een collectief warmtenet.
Vooral bij het wat oudere vastgoed vraagt dat een forse investering die veel minder makkelijk is terug te verdienen. ,,Maar het kan”, zo vertelt Thijs. ,,Bij het stadhuis, toch een pand uit de jaren zestig, is het ook gelukt. Om het op grote schaal toe te passen is echter ook Eindhoven afhankelijk van het rijk. Er moet boter bij de vis.” Thijs bedoelt dat er subsidies moeten komen net als die er nu zijn voor zonnepanelen. ,,Als we ook de gewone Eindhovenaar van het gas af willen krijgen, moet je die investering wel interessant maken.”
Warmtevisie
Later dit jaar komt de gemeente met een warmtevisie. Daarin wordt onder andere opgenomen waar er in Eindhoven duurzame warmtebronnen te realiseren zijn en welke wijken daarvan kunnen profiteren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Duurzaam bouwen? In Eindhoven helpt de gemeente grote bouwers op weg met een ‘inspiratieboek’ vol voorbeelden
EINDHOVEN - Een zonneschoorsteen, gevels die warmte opwekken, isolatiemateriaal van hennep, opslag van elektriciteit of warmte in ‘batterijen’. Het zijn voorbeelden uit het Inspiratieboek voor duurzame ontwikkelaars dat de gemeente Eindhoven heeft laten maken. ,,We willen daarmee vooral het gesprek aangaan om te laten zien wat er allemaal mogelijk is”, zegt Joop Ketelaers van de gemeente Eindhoven. -
Sofia Boulghalgh leeft al maanden haar droom, bij FC Eindhoven en als Marokkaans international
Nietsvermoedend werd ze als zestienjarige speelster ontdekt tijdens een vriendschappelijk duel van haar nieuwe club FC Eindhoven bij Feyenoord. Enkele maanden later volgde Sofia Boulghalgh op het luxueuze trainingscomplex van de Marokkaanse voetbalbond in Rabat een trainingsstage. Een droom die al ruim zeven maanden uitkomt. -
PREMIUM
‘Als je iemand nodig hebt, mag je bellen’, zei z’n ma en dus bleef Bart van der Meijs 41 jaar op Wilhelminaschool
HELMOND/EINDHOVEN - Er was eigenlijk nooit een reden om te vertrekken. Daarom bleef Bart van der Meijs (66) ruim 41 jaar werken op de Wilhelminaschool. Van inval-leerkracht werd hij directeur. Er wacht nu een andere uitdaging, 2400 kilometer lang. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
PREMIUM
Eindhoven: maximaal 40 procent van stad aangesloten op het publieke warmtenet in 2050
EINDHOVEN - Minstens 10 en maximaal 40 procent van de Eindhovense woningen zal in 2050 aangesloten zijn op een warmtenet, voor de verwarming en het warm water. Dat zijn ook veel bestaande woningen. Punt is dan wel dat je bijvoorbeeld particuliere eigenaren zult moeten overtuigen dat ze mee moeten doen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Netwerk in orde maken voor warmtepompen | Tegenhouden extra IC bedden schandalig
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die donderdag 20 mei in de krant verschenen.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven