'De factor mens is bij Primark ondergeschikt'
EINDHOVEN - Primark kreeg deze week onder uit de zak over de arbeidsomstandigheden voor het personeel. Het bedrijf zoekt de grenzen van de wet op.
Snoeiharde kritiek op de arbeidsomstandigheden bij Primark deze week. Het heeft op klanten van de winkel weinig indruk gemaakt. "Mensen kunnen gewoon ergens anders gaan werken", stelt Kees den Ouden uit Gouda die zonder tas naar buiten komt bij de vestiging in het Eindhovense centrum.
Den Ouden is een van de weinigen. Een constante stroom mensen loopt met volle Primark-shoppers naar buiten. Want ja de werkdruk mag dan te hoog zijn, werknemers geïntimideerd worden bij ziekmeldingen. Voor een paar tientjes loop je de koning te rijk naar buiten. Wie heeft het dan nog over principes? Koopdrift wint het van de ergernis en verbazing over de misstanden.
Kosten
Die verbazing is er ook niet bij deskundigen op het gebied van bedrijfsmanagement en arbeidsrecht. Het zijn harde conclusies maar sobere arbeidsomstandigheden passen bij Primark, stelt managementdeskundige Grethe van Geffen. Volgens de auteur van het boek 'Voorbij het Verschil' over arbeidsculturen draait het bij een bedrijf zoals Primark enkel om de kosten. Bij de inkoop én organisatie. "De factor 'mens' is volledig ondergeschikt."
Kritiek op Primark is er altijd geweest. Een paar maanden voor de opening van de Eindhovense winkel in 2013 kwamen ruim duizend medewerkers van een fabriek in Bangladesh om het leven toen deze instortte. Verhalen die echter overschaduwd werden door de enorme boost die de Eindhovense binnenstad kreeg.
Bedrijfscultuur
Het Primark-effect is, nu er inmiddels 16 winkels in Nederland zijn, wat verwaterd. En nu is er dus de onvrede bij werknemers. Over wettelijke regels die met voeten getreden worden maar er is volgens Van Geffen nog iets anders dat wringt. De bedrijfscultuur van het Ierse concern en de Nederlandse werknemers. "We zijn een mondig volkje, stelt Van Geffen. Op iedere opmerking hebben we een weerwoord, dat zijn ze in het buitenland niet gewend. Wij vinden het betrokkenheid, zij noemen het ondermijnen van de autoriteit."
Van Geffen wijst op de communicatieproblemen op de werkvloer. In de enquête van de FNV werd geklaagd over managers die niet rechtstreeks met het personeel praten. 'Denigrerend', zo vonden deelnemers aan het onderzoek. Van Geffen: "Als ik hoor dat er vaak Ierse leidinggevenden in de winkels staan, is die afstand met het personeel wel te begrijpen. Ze spreken de taal niet en zijn gewend aan personeel dat veel volgzamer is. Hier moeten ze iedere keer in discussie. Dat maakt ze onzeker. Het gevolg is een nog strikter beleid."
Zorgwekkend
Waar gaat Primark over de grens? Volgens Mijke Houwerzijl, hoogleraar arbeidsrecht in Tilburg, zijn de meldingen over het ziekteverzuim, cameratoezicht en vakantie-aanvragen zorgwekkend. "Het vragen naar de aard van de ziekte kan echt niet. Ook is het niet Primark die mag oordelen of iemand wel of niet ziek is."
Als de verhalen over cameratoezicht op het personeel kloppen, gaat Primark daar ook fors over de schreef stelt de hoogleraar. "Hiervoor is strikte regelgeving. Zo moet er een concrete verdenking zijn als personeel gecontroleerd wordt. Het is niet zo dat omdat de camera's er toch hangen ze onbeperkt ingezet mogen worden."
Volgens Van Geffen is het aan Primark om zich aan te passen aan de Nederlandse bedrijfscultuur. "Als Hema winkels in Frankrijk opent moeten ze dat ook." Aanpassingsproblemen, die heeft de Nederlandse consument in ieder geval nooit gehad. Ze gaan liever goedkoop shoppen dan antwoorden op vragen over de misstanden bij het bedrijf. 'Ik kom er alleen voor sokken', verweert een jonge vrouw zich nog dapper.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
PREMIUM
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
PREMIUMmet video
Martin Zwerts (64), misschien wel de beste frietbakker van Nederland, overleden
-
TRANSFER
PSV laat jonge Braziliaanse verdediger vertrekken naar Cruzeiro
PSV heeft afscheid genomen van de 21-jarige Braziliaan Luis Felipe. Hij komt vanaf nu uit voor Cruzeiro. Felipe speelde een keer in een officiële wedstrijd van PSV, maar wist daarna niet door te breken. De verdediger kwam 34 keer uit voor Jong PSV, in de Keuken Kampioen Divisie. -
PREMIUM
Zonder deze nieuwe kankerbehandeling was Hans er niet meer geweest: ‘Het was dit of doodgaan’
SINT-OEDENRODE - Het was deze behandeling of doodgaan. Meer keuzes had Hans Hulsen uit Sint-Oedenrode niet. Hij koos voor de behandeling, een innovatieve immuuntherapie. Hij leeft nog, en vertelt hoe dat ging.
-
PREMIUM
Luchtig boek van Ted van Lieshout over loodzwaar onderwerp: seksueel misbruik
EINDHOVEN - Een ‘luchtig’ boek over een loodzwaar onderwerp als seksueel misbruik, kan dat? Ja, zo bewijst gevierd kinderboekenschrijver Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) met zijn prikkelende jeugdige volwassenroman ‘Beitelaar’. -
PREMIUM
Airport vliegt legertje Tsjechische werkstudenten in, in de strijd tegen lange wachtrijen
EINDHOVEN - Op Eindhoven Airport zijn 32 Tsjechische werkstudenten ingevlogen, als antwoord op het personeelstekort bij de bagageafhandeling. Na een training van enkele weken gaan ze drie maanden aan de slag. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven