De fiets als echt alternatief voor de auto: ‘Per kilometer ook een stuk goedkoper dan het openbaar vervoer’
EINDHOVEN - Nog meer mensen de auto uit en de fiets op. Vanuit die gedachte werken vier Eindhovense raadsleden momenteel aan een nieuw voorstel om het fietsgebruik in Eindhoven verder te promoten. Te beginnen met een inventarisatie van wat er al is en wat nog nodig is.
Ooit geweten dat er op de Vestdijk dagelijks 10.400 fietsers passeren, dat Eindhoven meer fietsen heeft dan inwoners en dat er in de binnenstad 30 procent meer wordt gefietst in vergelijking met tien jaar geleden? Zomaar enkele fietsweetjes die afgelopen woensdagavond voorbijkwamen tijdens een discussie-avond over de fiets.
Wat brengt de toekomst?
Die avond werd georganiseerd door de raadsleden Jan Hopstaken (PvdA), Bart Habraken (GroenLinks), Robin Verleisdonk en Tom Brouwers (beiden D66). Ze hadden diverse sprekers uitgenodigd die vertelden wat er op fietsgebied allemaal is gebeurd in Eindhoven. Wat er nog beter kan en wat de toekomst gaat brengen.
Namens de gemeente vertelde Bas Braakman, beleidsadviseur fiets, over de plannen voor de komende jaren. Nieuwe (ondergrondse) fietsenstallingen bij het station, snelfietsroutes en de ambitie om de fietser op meer plekken in de stad voorrang te geven ten opzichte van het andere verkeer.
Waar het aantal verkeersslachtoffers al jaren afneemt, stijgt het aandeel van verongelukte fietsers
Meer aandacht is volgens Braakman nodig omdat het steeds drukker wordt op de fietspaden. Met bovendien steeds diverser verkeer zoals maaltijdbezorgers, bakfietsen en steeds snellere elektrische fietsen. ,,Waar het aantal verkeersslachtoffers al jaren afneemt, stijgt het aandeel van verongelukte fietsers. Een derde van die fietsdoden reed op een e-bike.”
Veilig naar school
Fietsburgemeester Sarge Meulman vroeg vooral aandacht voor de veiligheid van kinderen die op de fiets naar school gaan. ,,De afgelopen jaren is er vooral aandacht geweest voor de doorstroming van autoverkeer en dat is nadelig geweest voor de fietsers. Omdat ouders het nu vaak te onveilig vinden om hun kinderen zelf te laten fietsen, brengen ze de kinderen met de auto naar school. Dat zorgt weer voor drukte rondom de scholen.”
Meulman pleitte voor de invoering van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in de hele stad. ,,De kans op een zwaar ongeluk is dan veel kleiner. Er zijn voorbeelden in het buitenland waar het goed werkt, maar in Eindhoven lopen we nog een beetje achter.”
Auto’s niet verjagen
Een verfrissende blik op de toekomst kwam er van Carlo van de Weijer, director Smart Mobility aan de TU/e. Hij pleitte voor flinke investeringen om het fietsen aantrekkelijker te maken, maar hield tegelijk ook een pleidooi om de auto niet te verdrijven. ,,Als ik dan verhalen lees over hubs waar mensen moeten overstappen op het openbaar vervoer, denk ik vooral dat dat een goede manier is om mensen naar een andere stad te jagen.”
Huizen voor mensen zonder auto? Dat is leuk voor expats, hipsters en oude mensen zonder vrienden
Huizen bouwen voor mensen zonder auto, ook zo’n slecht idee vindt Van de Weijer. ,,Dat is leuk voor expats, hipsters en oude mensen zonder vrienden, maar wat voor stad krijg je dan? De auto beter uit het zicht houden en meer ruimte voor de fiets zou het credo moeten zijn.”
Goedkoper dan het OV
Volgens Van de Weijer zouden overheden juist wat terughoudender moeten zijn met investeringen in openbaar vervoer. ,,De fiets heeft veel meer toekomst dan bussen treinen. Mensen hebben graag hun lot in eigen hand en bij het openbaar vervoer ben je altijd afhankelijk van anderen. De fiets is daarom een veel serieuzer alternatief voor de auto. Goedkoper bovendien dan het openbaar vervoer. Want daar moet per reizigerskilometer altijd 20 tot 50 cent bij om het rendabel te maken.”
De presentaties van woensdagavond worden meegenomen in het voorstel dat de raadsleden eind deze maand voorleggen aan de rest van de gemeenteraad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Patty Spoek derde op Brabantse lijst Forum voor Democratie
HELMOND - Het Helmondse raadslid Patty Spoek van Forum voor Democratie Helmond staat op de derde plek van de kieslijst voor de verkiezingen in Provinciale Staten. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
Hockeybond past opzet play-offs toch aan na kritiek van clubs
De hockeybond KNHB heeft besloten om de opzet voor de play-offs op het hoogste hockeyniveau aan te passen. Hoofdklasse-clubs spelen - in tegenstelling tot een eerder plan van de bond - zowel de halve finale als de finale over twee duels: een thuis en een uit. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Best voor de rechter gesleept: is WOZ-bureau onterecht afgewimpeld of vooral uit op geld?
BEST - De gemeente Best wordt voor de rechter gesleept door een bureau dat namens inwoners de waardebepaling van woningen aanvecht. Het bedrijf WOZwet claimt achtergesteld te worden door de werkwijze van de gemeente. Al loopt het daardoor ook inkomsten mis.
-
PREMIUM
Driekwart van terras kwijt voor komst fietsenstalling onder Stationsplein, horeca woedend over plannen gemeente Eindhoven
EINDHOVEN - De nieuwe ondergrondse fietsenstalling aan de centrumkant van station Eindhoven moet in 2026 plaats gaan bieden aan ongeveer 5400 fietsen. De stalling is gratis maar gaat wel ten koste van de terrassen van twee horecazaken aan het Stationsplein. -
-
-
PREMIUM
Nieuwe parking in Eindhoven trekt nauwelijks bezoekers, die in Den Bosch wel: ‘Je moet duidelijk maken dat deze voorzieningen bestaan’
DEN BOSCH/EINDHOVEN - Waarom trekt de parking aan de Aalsterweg in Eindhoven nauwelijks bezoekers terwijl zo'n P+R in andere steden wel werkt? Hoe toegankelijk een stad is, speelt sowieso een rol, blijkt tijdens een kijkje bij de ‘buren’ in Den Bosch. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?
In samenwerking met indebuurt Eindhoven