Volledig scherm
Martin Zwerts in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

De friet van Zwerts uit Eindhoven gaat internationaal

VideoEINDHOVEN - Voor de 'beste friet van Nederland' kun je binnenkort ook terecht in Singapore. Martin Zwerts gaat ze ook leren kroketten te draaien.

Martin Zwerts als wereldmerk, nee dat had hij ook niet durven dromen. Toch prijkt de naam van de Eindhovense frietbakker aan de Boschdijk in maart of april op een gevel in Singapore. Zijn nieuwe zakenpartner JayD Kim heeft bovendien grote plannen voor ‘Martin Zwerts flagshipstores’ in Korea, China en Amerika.

Het begon allemaal in april vorig jaar. Zwerts: ,,Ik kreeg een telefoontje van Kim maar verstond er niet veel van. Zet het maar ff op de mail, zei ik in mijn beste Engels. Toen werd me wel duidelijk dat het serieus was. Na nog een belletje vroegen ze of ze langs mochten komen. Dat was op vrijdag en op maandag ging de telefoon weer. Ze stonden op Strijp-S."

Google

Een week lang keken Kim en een collega mee terwijl Zwerts gewoon deed waar hij goed in is: friet bakken. ,,Ze schreven mee en filmden alles. Als ik hier rond elf uur aankwam stonden ze al voor de deur te wachten en ze bleven tot de laatste klant."

Waarom Martin Zwerts, die vraag stelde de zestigjarige Zwerts ze ook. ,,Ze wilden de beste friet naar Singapore halen en via Google kwamen ze iedere keer bij mij uit. Dat ik zeven keer ben uitgeroepen tot beste friettent van Nederland heeft wel geholpen. Ik heb wel vaker mensen aan de deur gehad die een samenwerking zochten. Uit Rusland, Italië en zelfs Bulgarije. Dat voelde niet goed dus ik heb het altijd afgehouden. Kim is een ander verhaal. Hij kwam met een compleet businessplan en het is bovendien een succesvol ondernemer met al bijna 180 zaken in Singapore, China, Thailand en Amerika. Hij richt zich tot dusver vooral op koffie en smoothies. En nu dus ook friet."

Volledig scherm
Martin Zwerts gaat internationaal. © -

Bitterballen

Bij de Martin Zwerts in Singapore staan er behalve friet ook de echte Hollandse bitterballen op het menu. ,,Hij is er zelf helemaal gek van", vertelt Zwerts. ,,Als ik daar straks ben ga ik ze ook leren kroketten te draaien." 

Voor een gewone jongen uit Eindhoven is Martin beretrots op de expansie van zijn bedrijf. ,,Het is het ook erkenning voor zijn vakmanschap. Er wordt vaak zo makkelijk over gedacht maar ga er maar eens staan. Geen aardappel is hetzelfde en het is constant aanpassen. Het wordt dus nog wel een klus om daar straks dezelfde kwaliteit te bieden. Maar ik ga ze helpen. Samen de goede aardappels zoeken, observeren hoe ze bakken en waar nodig corrigeren. Ik heb er wel vertrouwen in. Als Aziaten ergens goed in zijn is het wel kopiëren."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven