EINDHOVEN - Wie op Landgoed De Grote Beek komt, ontkomt niet aan de werkzaamheden. Beddingen worden gegraven en bomen gekapt om het water van de Grote Beek weer over het landgoed te laten stromen in plaats van onder de grond.
Karin RosendaalBron:ED
,,Het riviertje de Grote Beek ontsprong vroeger op het terrein van Landgoed De Grote Beek. We gaan de cirkel rond maken door het water zichtbaar te maken en weer over het terrein te laten stromen”, vertelt Henk Beekhof, projectleider Waterbeheer bij GGzE.
Nu nog om het terrein heen
De Grote Beek, nog terug te vinden op kaarten uit de tijd van Napoleon, loopt nu via duikers om het terrein heen via Vredeoord en de Boschdijk. Een duiker is een kokervormige constructie van betonnen buizen die onder de weg ligt.
Andere beleving
Het stromende water gaat voor een andere beleving zorgen voor cliënten, medewerkers en bezoekers. De groene kwaliteit van Landgoed De Grote Beek wordt verbeterd. ,,Het past ook binnen het plan van ‘Groene GGZ’, een initiatief voor meer aandacht voor de natuur in de geestelijke gezondheidszorg. Water en natuur werken genezend”, aldus Rob Lammers, beleidsadviseur GGzE.
De bossen zijn aan het verdrogen. De waterstand moet omhoog, zodat het leefbaar blijft voor de bossen
Henk Beekhof, Projectmanager Waterbeheer GGzE
Maar het riviertje boven de grond halen, is vooral hard nodig. Beekhof: ,,De bossen zijn aan het verdrogen. De waterstand moet omhoog, zodat het leefbaar blijft voor de bossen.” De wateropvang wordt gereguleerd. Een waterbekken moet ervoor zorgen dat het water zo lang mogelijk wordt vastgehouden.
Een stuw gaat het leegstaan van de beek voorkomen. De oude duiker blijft en moet samen met overloopsystemen het blank staan van het terrein tegengaan bij extreme regenbuien.
Door het plan ontstaat er meer biodiversiteit. De effecten worden gemeten. ,,Elk half jaar gaan we kijken hoeveel planten en dieren er zijn. We hopen op zoveel mogelijk soorten”, zegt Beekhof. De 30 tot 35 bomen die gekapt zijn, worden nieuwe bomen herplant. Lammers: ,,Een paar jaar geleden is er een kaalslag geweest elders op het terrein. Volgend jaar komt daar nieuwe aanplant met een gevarieerder bos.”
Het project gebeurt in twee fases. Tot het eind van het jaar worden geulen gegraven vanaf de ingang op Vredeoord, zigzaggend richting de kinderboerderij aan de kant van de Boschdijk. Halverwege gaat de beek richting de bossen aan de spoorkant en vervolgens terug via het slootje Het Beekdal naar de hoofdingang aan de Boschdijk. Bestaand water en het slootje worden breder en de vijvers krijgen een aftakking, zodat het water ook daar gaat stromen. Het traject door de bossen gebeurt in de tweede fase, naar verwachting volgend jaar.