Volledig scherm
Eerste Goudse Afslankclub in Dorpshuis Acht. Achtse vrouwen strijden tegen de kilo's, Eindhoven. © FotoMeulenhof

De kilo’s vliegen er af bij de afslankclub in Acht

EINDHOVEN - Acht is op de gezonde toer met de afslank-methode van EGA , die al veertig jaar bestaat. De kilo’s blijven eraf en de gezondheid verbetert.

Geen shakejes, geen calorieën tellen, puur Hollandse kost eten en dan afvallen. Dat is de insteek van EGA, de Eerste Goudse Afslankclub.

Sinds de zomervakantie komen iedere woensdagavond een tiental dames samen in het Dorpshuis van Acht. Onder begeleiding van ervaringsdeskundige Gera Smetsers raken de dames de nodige kilo’s kwijt.

,,Dit gun ik iedereen”, zegt deelneemster Elly Bastiaans. In amper drie maanden is ze al bijna zeven kilo kwijt. ,,Ik heb van alles geprobeerd om af te vallen, maar deze manier kan ik goed volhouden en ik heb nooit honger.”

Grote porties

Smetsers weet uit eigen ervaring waar deelnemers tegen aanlopen. ,,Ik heb alle diëten gevolgd, afvallen gaat als de beste, maar ga ik weer gewoon eten, vliegen de kilo’s er aan. Je levensstijl moet veranderen, zodat je blijft eten zoals je leert op de cursus. Ik hou van grote porties en die eet je met deze methode. Ik heb nooit honger.”

Oprichtster en directeur van EGA, Annie Disseldorp woog ooit vijftig kilo te veel. Zij heeft een manier gevonden om af te vallen door gezondere voeding. ,,Zij heeft uitgezocht welke voedingsstoffen het lichaam nodig heeft. Die gegevens staan in voedingslijstjes. Die eetwijzer is onze bijbel. Alle voeding wordt gewogen, we eten alles, maar met mate”.

Bij binnenkomst gaan de dames een voor een op de weegschaal en wordt een praatje gemaakt hoe het is gegaan. Vervolgens beantwoordt Smetsers vragen en bespreekt zij een onderwerp, veelal een thema waar cursisten tegen aanlopen zoals de stofwisseling, water drinken en vetverbranding.

Tevreden

Cursiste Yvonne is tevreden, zij is al negen kilo kwijt. De weegschaal gaf na de zomer een gewicht aan waar ze niet blij van werd. Ook zij probeerde al van alles om af te vallen. Met EGA heeft zij een stok achter de deur. ,,Bij mij is het ook een combinatie met bewegen. Ik ben gaan wandelen en zwemmen. Ik mag meer eten dan normaal, veel groente, fruit en zuivel en weinig vet. We hebben lijsten met eetsuggesties per dag. Dat is heel gemakkelijk om mee te beginnen.”

Dat niet alleen de kilo’s eraf vliegen, maar dat het ook te merken is aan de gezondheid, beaamt Bastiaans. ,,Ik heb het er met mijn dokter over gehad, mijn reumatische klachten zijn een stuk minder geworden. Ik ga ermee door tot aan mijn streefgewicht. Ik ben er helemaal happy mee.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven