Parkrun komt naar Eindhoven.
Volledig scherm
Parkrun komt naar Eindhoven. © Thinkstock

De rage van de parkruns waait over naar Eindhoven

EINDHOVEN - Parkruns veroveren steden over de hele wereld. Komende zaterdag 29 februari vindt het hardloopevenement voor het eerst in Nederland plaats, met ook een editie in Eindhoven. 

Het idee van de Parkrun is simpel. Op zaterdagochtend om 9.00 uur meld je je in een park om daar samen met de andere aanwezigen 5 kilometer af te leggen. Dat mag rennend, wandelend of joggend. Ook de hond of kinderwagen mag mee. Tijden zijn van ondergeschikt belang, deelname is gratis. 

Het gebeurt iedere zaterdag in parken over de hele wereld. De trend is komen overwaaien uit Groot-Brittannië, waar de parkrun 15 jaar geleden werd geïntroduceerd. Wereldsteden als Parijs, Tokio en Moskou volgden. Wekelijks rennen wereldwijd 350 duizend mensen mee. 

Nu is de rage overgewaaid naar Nederland; Eindhoven krijgt een editie bij de Karpendonkse Plas. Ook Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht doen mee. Amsterdam en Leiden volgen een week later. Over de hele wereld zijn er nu zo'n tweeduizend runs. 

Hoop op succes

Als Carianne Pretorius zaterdag aan de start staat bij de Karpendonkse Plas, hoopt ze dat de editie in Eindhoven ook een succes wordt. Ze hoopt op 100 deelnemers, en misschien nog meer. Ze kent de parkruns uit haar eigen land en ze rende ook mee in Keulen. 

De Zuid-Afrikaanse verhuisde naar Eindhoven om hier te promoveren aan de universiteit. ,,Het past heel erg bij Eindhoven: er wonen veel expats, en toch valt het niet altijd mee om je te mengen tussen de locals. Tijdens het rennen kan je mensen makkelijk leren kennen.’’

Iedereen mag meedoen, zegt Pretorius. ,,Je wordt aangemoedigd door de groep, en niemand veroordeelt je om hoe je eruitziet of omdat je te langzaam zou zijn.’’

‘Hardlopen maakt vrolijk’

Pretorius zit samen met Spanjaard Jesus Gonzalez in de organisatie van de parkrun in Eindhoven. Hij werkt nu hier bij Philips, maar voorheen werkte hij in een voorstad van Londen. Hij leerde zijn Engelse vrienden kennen door het hardlopen. Na een aantal deelnames gingen ze maandelijks samen eten. ,,Als je aan het sporten bent, verdwijnt de taalbarrière. Hardlopen maakt iedereen vrolijk.’’

Tijden worden wel bijgehouden, al moet je daar zelf een barcode voor uitprinten. De organisatie zorgt voor een chip zodat deelnemers hun progressie kunnen bijhouden. ,,Eigenlijk maken resultaten helemaal niet uit’’, zegt de Eindhovense Heather MacDuff, die al tientallen jaren in Eindhoven woont. MacDuff is een bekende naam in de lokale hardloopwereld. Ze gaf 25 jaar training bij Eindhoven Atletiek en ze was snel op de marathon: elf jaar lang was ze houder van het parcoursrecord (2.34.26) van de Marathon van Eindhoven, die ze won in 1986 en 1988.

De Olympische Spelen miste ze op een haar na. Tijdens de parkrun zullen niet veel mensen malen om die snelle eindtijden. Desondanks wordt MacDuff van parkruns enthousiast. ,,Het gaat mij er om dat we mensen in beweging krijgen.’’

In samenwerking met indebuurt Eindhoven