Volledig scherm
© Kees Martens

De rijksten van Zuidoost-Brabant: verdiend met sokken, nertsen, afval, vlees en huizen

EINDHOVEN - Wim van der Leegte is nog altijd de meest vermogende man van Zuidoost-Brabant. Dat blijkt uit de nieuwe Quote500. Daarin doet de regio het een tikje minder goed dan vorig jaar. 

Precies een jaar geleden trad hij terug als bestuursvoorzitter van zijn VDL Groep, maar daar heeft zijn vermogen nog weinig van geleden.  Nog altijd is Wim van der Leegte uit Duizel goed voor 1,3 miljard euro, zijn vermogen steeg zelfs met ruim 8 procent. Dat staat althans in de nieuwste Quote500, de jaarlijkse rijkenlijst van het zakenblad Quote die donderdag verscheen. De regio Zuidoost-Brabant is met zeventien ondernemers in de lijst wat minder goed vertegenwoordigd dan vorig jaar. Toen stonden er nog 20 dames en heren in. Helmonder Frans Huijbregts, Eric van Schagen van ict-bedrijf Simac uit Veldhoven en Geert Smulders uit Gerwen staan niet meer bij de eerste 500.

Diverse bronnen van vermogen

Van de rijkaards uit de regio is de bron van het riante vermogen zeer divers. Het geld is verdiend met sokken, nertsen, afval, vlees, huizen en nog veel meer. Dit jaar koos de Quote voor een andere rekenmethode. Ook Nederlanders die woonachtig zijn in het buitenland zijn aan de lijst toegevoegd. Zo komt Frank Zweegers (nummer 122 en afkomstig uit Geldrop) terug in de lijst, terwijl hij eigenlijk in Monaco woont. Ook staat de Cranendonckse afvalverwerker van weleer Leo van Gansewinkel (positie 66) weer op de lijst, terwijl hij tegenwoordig in de Zwitserse Alpen bivakkeert. De instroom van ‘buitenlanders’ verklaart dat veel ondernemers ogenschijnlijk zijn gezakt op de ranglijst, maar niet minder rijk zijn geworden.

Volledig scherm
Leo van Gansewinkel op een archieffoto uit 1993 © Jurriaan Balke

Enkele andere opvallende namen uit de regio: textielkoning Jan Zeeman uit Lage Mierde, volgens Quote goed voor een vermogen van precies 1 miljard. Ook met tv-meubels kun je rijk worden: Gerdi en Marcel Vogels uit Eindhoven staan op plek 345 met 100 miljoen euro. De Elsendorpse nertsenfokker Jos van Deurzen vindt zichzelf dit jaar terug op de 446e plek. Hij zou een vermogen hebben van 78 miljoen. Ook Peter Gillis uit Vlierden heeft zich gehandhaafd in de lijst. De grondlegger van de Oostappen-recreatieparken moest wel flink wat plekken inleveren. Quote plaatst hem met een vermogen van 75 miljoen euro op een 462e plek.

Volledig scherm
Fam van Deurzen in hun nertsenhouderij in de Rips. © Ton van de Meulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven