Volledig scherm
Nuenen in Nanjing, met watermolen, windmolen, boerderij en kerkje. De rechterfoto: windmolen in aanbouw. foto's Erik Bär/Tinker imagineers

De Roosdonck, dat is te moeilijk voor China

NUENEN - Het moet een raar idee zijn: zo'n negenduizend kilometer van huis wordt je molen nagebouwd. En niet à la Madurodam, maar levensgroot.


Dat overkomt momenteel Hennie Merks uit Nuenen, eigenaar van windmolen De Roosdonck.

In het Vriendschapspark in China – een cadeautje van de gemeente Eindhoven aan zusterstad Nanjing – wordt een aantal Nuenense gebouwen nagebouwd. Het gaat naast De Roosdonck om de Opwettense Watermolen, de langgevelboerderij aan de Gerwenseweg en het Van Gogh Kerkje.

Merks is altijd blij met aandacht voor zijn molen, laat hij weten. Maar van het oorspronkelijke plan om zijn Roosdonck minutieus te kopiëren, is niet zo veel meer over, aldus Merks. Kwestie van geld. Zo kunnen de Chinese wieken straks niet draaien.

Ook de naam sneuvelt, want 'De Roosdonck' kunnen de Chinezen niet uitspreken. Mogelijk krijgt de molen de naam Amalia.

'Eindhoven-Nuenen' wordt slechts een klein deel van het Vriendschapspark, dat vijftien kilometer lang wordt. In september moet het park klaar zijn.

In de Nuenense gebouwen gaan Nederlandse bedrijven, met name uit Eindhoven en omgeving (Brainport), zich presenteren. Ook krijgt Vincentre, het nieuwe Van Gogh-museum in Nuenen, er een permanente tentoonstelling. Straks is zowel in Vincentre in Nuenen als in het Vriendschapspark in Nanjing een film over de totstandkoming van het doek De Aardappeleters te zien.

Volledig scherm
Nuenen in Nanjing, met watermolen, windmolen, boerderij en kerkje. De rechterfoto: windmolen in aanbouw. foto's Erik Bär/Tinker imagineers

In samenwerking met indebuurt Eindhoven