Volledig scherm
Eindhoven cabaretier Rob Scheepers © Fotopersburo van de Meulenhof BV

De wereld volgens Rob Scheepers: Sterksel

EINDHOVEN - Gezien de première van 'Kom maar op' door cabaretier Rob Scheepers op vrijdag 14 september 2018 in Parktheater, Eindhoven. Nog te zien zaterdagavond in Parktheater en verder op tournee door het land.

De timing van Rob Scheepers -niet onbelangrijk bij cabaret- is perfect, althans als je op de klok let: exact om 21.30 uur is het applaus geïncasseerd en de bonus in de vorm van een fles wijn in de handen gedrukt. Het past de man, die de uitverkochte zaal moeiteloos voor anderhalf uur in zijn handen heeft. 

Gewillig en gedisciplineerd volgt het publiek de wetenswaardigheden uit het o zo rustige Brabantse Sterksel, en meer specifiek de microkosmos van de familieman Scheepers; dat het altijd maar zo kalmpjes mag blijven. Zelfs de meest heftigste gebeurtenissen mijden het dorp en zijn prominente bewoner. En Rob zag dat het goed was. Op wat details na natuurlijk en die meet hij dan ook graag breed uit. 

Scheepers neemt ons mee langs een stoet zaken van alledag, die hij met veel plezier voor ons uitvergroot en al hun onopvallendheid met een fietspomp lijkt op te pompen tot het ons zicht totaal in beslag neemt. Vakkundig, snedig en bijna terloops. Wat als een causerie begint groeit heel geleidelijk uit tot een zaak van wereldformaat, ook al gaat het dan op de keper beschouwd over jeuk om niets. 

Gebeurt er toch nog iets. De horizon is de zeggenschap over de afstandbediening als graadmeter voor de verhoudingen in de liefdesrelatie, de vaardigheden van 70-plussers op de smartphone of het uitlaten van de trouwe viervoeter. Die kleine wereld verpakt Scheepers zonder nadruk in de levensvraag wat te doen als de helft van je leven er zo een beetje opzit: gaat dit zo door of brengt de toekomst nog wat anders. Midlife. Cabaret zonder drang er een wervelstorm van te maken, maar scherp op de vierkante millimeters van mensen buiten de spotlights.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven