Deel parkeergarage Eindhoven Airport ingestort, geen gewonden, vliegverkeer normaal

VideoEINDHOVEN - Een deel van de parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport is zaterdagavond rond 19.00 uur ingestort. Dat bevestigen de luchthaven en de politie. 

Er zijn geen gewonden gevallen. Wel was de stroom op Eindhoven Airport uitgevallen. Daardoor was tijdelijk het passagiersproces stopgezet, een aantal vluchten is met vertraging vertrokken. Reizigers werden via een zij-uitgang geleid omdat elektrische poortjes niet meer werkten. Rond 21.00 uur was de stroomstoring opgelost. Het vliegverkeer en het passagiersproces zijn vlot weer op gang gekomen en het vliegveld is normaal bereikbaar. 

Rond 21.00 uur was de stroomstoring opgelost.
Volledig scherm
Rond 21.00 uur was de stroomstoring opgelost. © ED

Het verkeer van en naar de luchthaven wordt omgeleid. De luchthaven is wel bereikbaar.

Directeur Eindhoven Airport
Directeur van Eindhoven Airport, Joost Meijs, spreekt van een ramp. "Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen. We zorgen ervoor dat het terrein de komende dagen veilig is en dat er niemand op kan." Het gaat om een gebouw van 13 miljoen euro. Het is nog niet opgeleverd, dus alle verantwoordelijkheid ligt bij bouwbedrijf BAM.

Directeur Eindhoven Airport, Joost Meijs
Volledig scherm
Directeur Eindhoven Airport, Joost Meijs © Bert Jansen

BAM
Woordvoerder van BAM, Jan Kempkens is om 19.15 uur meteen naar de parkeergarage gereden. "Ik dacht: 'Wow, hoe is dit mogelijk?'. We moeten zorgvuldig onderzoeken wat de oorzaak is. Dat moet zorgvuldig gebeuren. We hebben een schade van deze omvang nog nooit meegemaakt bij BAM. Het gaat om een beproefde methode van bouwen."

Aannemer
Volgens de Hoofdofficier van de brandweer komen bouwopzichters van de gemeente kijken naar de staat van het ingestorte gebouw. Het gebouw is al doorzocht door een speciaal team. Met daarvoor bestemd apparatuur hebben ze gezocht naar eventuele slachtoffers. Er is ook contact geweest met de aannemer. Die kon vertellen dat er op het moment van instorten niemand meer aan het werk was. 

Reizigers worden via een zij-uitgang naar buiten geleid.
Volledig scherm
Reizigers worden via een zij-uitgang naar buiten geleid. © ED

Woesjj
Verkeersregelaar Esther van Brakel was aan het werk toen het gebeurde. "Ik liep net naar binnen toen ik heel hard een soort onweer hoorde. Maar dan veel zwaarder. Ik keek achterom en woesjj, het hele gebouw stortte in." Meteen kwam de marechaussee naar buiten om alles af te zetten. Enkele auto's die in de buurt geparkeerd stonden zijn beschadigd. 

Op een lopen gezet
Albert Rops uit Breda kwam zaterdagavond naar Eindhoven Airport om zijn dochter op te halen. Hij had zijn auto geparkeerd voor de nieuwe parkeergarage en wilde naar het panoramaterras gaan. "Ik hoorde een hoop kabaal en zag van alles naar beneden zakken. Toen heb ik het op een lopen gezet." Toen de enorme stofwolk was opgetrokken liep Rops terug naar de parkeergarage om te kijken of er iemand was. Hij hoorde geen hulpgeroep."

Een deel van de in aanbouw zijnde parkeergarage bij Eindhoven Airport is zaterdagavond ingestort.
Volledig scherm
Een deel van de in aanbouw zijnde parkeergarage bij Eindhoven Airport is zaterdagavond ingestort. © Bert Jansen

De parkeergarage moest de oude parkeerplaats voor de terminal vervangen. Op de tweede, derde en vierde verdieping was plek voor 800 auto's. Bouwbedrijf BAM is verantwoordelijk voor het project.

Wat de oorzaak is is onbekend. De parkeergarage ligt aan de Luchthavenweg. Deze zou begin juli geopend worden.  

Deel parkeergarage Eindhoven Airport ingestort
Volledig scherm
Deel parkeergarage Eindhoven Airport ingestort © Bert Jansen
Deel nieuwe parkeergarage bij Eindhoven Airport ingestort.
Volledig scherm
Deel nieuwe parkeergarage bij Eindhoven Airport ingestort. © Bert Jansen
Deel parkeergarage ingestort.
Volledig scherm
Deel parkeergarage ingestort. © Bert Jansen
Deel parkeergarage ingestort.
Volledig scherm
Deel parkeergarage ingestort. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven