Volledig scherm
Jodiumtabletten. © ANP

Deel Zuidoost-Brabant krijgt jodiumpillen

EINDHOVEN/HELMOND - Vanaf vrijdag worden landelijk 1,2 miljoen jodiumtabletten verspreid onder mensen die in een straal tot 100 kilometer rond een kerncentrale wonen. Ook in Zuidoost-Brabant krijgen veel inwoners pillen in huis.

Jodiumtabletten bieden bescherming bij de uitstoot van radioactief jodium in geval van een kernongeluk of nucleaire aanslag. Mensen tot en met veertig jaar die in een zone tot twintig kilometer van een reactor wonen, krijgen de pillen thuis. In Zuidoost-Brabant geldt dat voor Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. Deze gemeenten liggen geheel of gedeeltelijk binnen twintig kilometer van de reactor in Mol.

Kinderen

Mensen tot achttien jaar die binnen honderd kilometer van een centrale wonen, krijgen de pillen ook opgestuurd. De regio valt grotendeels binnen de cirkel van honderd kilometer rond de centrale in het Belgische Doel. Alleen kinderen in Gemert-Bakel hoeven niet aan de jodiumtabletten als er een kernramp gebeurt. Die gemeente ligt in zijn geheel meer dan honderd kilometer van Doel en ook verder dan twintig kilometer van Mol. Rond Mol wordt geen cirkel van honderd kilometer getrokken, omdat hier een onderzoekscentrale staat, met een kleiner vermogen.

Hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op schildklierkanker door blootstelling aan radioactief jodium. Vandaar dat de minister het niet nodig vindt om 40-plussers de jodiumpil toe te sturen. Omdat jongeren het meest kwetsbaar zijn, geldt voor hen de zone tot 100 kilometer.

Zwangere vrouwen

Via deze link kunnen inwoners nagaan of ze voor de pillen in aanmerking komen door hun leeftijd en postcode in te vullen. Een aparte categorie betreft zwangere vrouwen. Zij krijgen de pillen niet opgestuurd omdat de overheid niet weet wie zwanger is. Zij kunnen bij drogist of apotheker voor € 2,95 een doosje kopen.

De verspreiding van de jodiumpillen betekent volgens het ministerie niet dat er meer risico is op een kernongeval. Met de actie worden de Nederlandse richtlijnen gelijkgeschakeld met die in Duitsland en België. Tot nu toe lag de grens voor jodiumdistributie in ons land op 20 kilometer van een reactor. Voor kinderen tot 18 jaar is dat nu opgetrokken naar 100 kilometer.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven