Volledig scherm
Beeld van de halve marathon, vorig jaar. © Kees Martens

Deelnemers marathon Eindhoven kunnen voorlopig fluiten naar medaille

updateEINDHOVEN - Deelnemers van de Eindhovense marathon kunnen zondag fluiten naar hun medaille. De Nederlandse douane geeft de medailles namelijk niet vrij. De organisatie van het hardloopevenement heeft de onderscheidingen in het buitenland laten produceren en die liggen momenteel in een container in de Rotterdamse haven. 

De zending is gecontroleerd en goed bevonden, maar zit in een container met daarin ook nog andere spullen. Een deel van die lading is als 'verdacht' aangemerkt. De hele container is apart gezet en moet eerst worden vrijgegeven. Dat is niet op tijd gebeurd. 

Marathondirecteur Edgar de Veer baalt als een stekker. „We kregen woensdag de eerste signalen van onze leverancier dat er problemen waren met de container. Tot vrijdagmiddag hielden we hoop dat de medailles er op tijd uit gehaald konden worden. Dat is helaas niet gelukt. Dat is vervelend voor ons als organisatie, maar een enorme teleurstelling voor de 25.000 lopers die vandaag en morgen aan de start van de verschillende afstanden staan.

Quote

We kregen woensdag de eerste signalen van onze leveran­cier dat er problemen waren met de container

Marathondirecteur Edgar de Veer

Volgens De Veer is nog geprobeerd om elders medailles te regelen. Ook die poging liep spaak. „We kwamen niet verder dan een totaal van zo'n 2500 medailles. Dat waren er sowieso niet genoeg en bovendien waren het neutrale plakken. We hebben besloten om daar niet aan te beginnen.”

Artikel gaat verder onder foto

Volledig scherm
Medailles (archieffoto) © Ton van de Meulenhof

Per post

De medailles worden nu zo snel mogelijk per post nagestuurd. Het is nog onduidelijk wanneer dat precies gebeurt. De Veer: „Het kan best zijn dat de container maandag nog niet vrijgegeven wordt. Dan duurt het nog langer. Het nasturen van de medailles betekent een flinke kostenpost voor de marathonorganisatie. De Veer wil geen bedrag noemen maar geeft aan dat het 'in de papieren gaat lopen'.

De lopers van de Eindhovens marathon zijn niet de enige sporters die gedupeerd zijn. In dezelfde container zitten volgens De Veer ook nog 23.000 medailles van de '4 Mijl van Groningen' die ook voor aanstaande zondag op het programma staat. 

Het is niet de eerste keer dat lopers van de Eindhovense marathon bedrogen uitkomen. In 2015 werden in totaal 2200 medailles in China besteld, terwijl er 2400 lopers deelnamen aan de hele marathon. Destijds beloofde marathondirecteur Edgar de Veer beterschap. „Dat maakt wat nu gebeurt extra zuur.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven