Deels ingestorte parkeergarage Eindhoven Airport gaat tegen de vlakte en wordt herbouwd

VIDEOEINDHOVEN - De deels ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport wordt gesloopt. De werkzaamheden beginnen op 2 januari. In april moet de herbouw van het pand starten. Dat heeft Eindhoven Airport donderdagmorgen laten weten. 

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

De sloop komt niet als een verrassing. Diverse bouwdeskundigen schatten de kans op herbouw de afgelopen maanden al in op nihil. Bovendien ligt de gebruikte bouwmethode sinds de publicatie van twee rapporten over de oorzaak van de instorting onder vuur.

Het afbreken van de parkeergarage en het puinruimen gaat naar verwachting een maand of drie duren. Als die klus erop zit, begint hoofdaannemer BAM direct met de herbouw van het pand.

Het ontwerp van de parkeergarage wordt nauwelijks aangepast, al zal dat niet gelden voor de gebruikte constructie. Simon Wijte, TU/e-hoogleraar en onderzoeker van het door BAM ingeschakelde adviesbureau Hageman, oordeelde eind september vernietigend over de parkeergarage. Het gebouw kon zelfs het eigen gewicht amper dragen. Laat staan de 800 auto's, die in de parkeergarage onderdak zouden moeten vinden, concludeerde Wijte.

In het gebouw komt niet alleen een parkeergarage. Er komen bushaltes op de begane grond. Verder worden er winkels en een McDonalds-vestiging geopend.

Over de sloop mag dan ruim een halfjaar na de instorting een knoop zijn doorgehakt, over de aansprakelijkheid is nog geen klare wijn te schenken. De betrokken partijen zijn daarover nog in onderhandeling.

Begin juni 2019 moet de herbouw van de parkeergarage klaar zijn.

Volledig scherm
© Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven