Voorzieningen zoals het Muziekgebouw zijn essentieel om het vestigingsklimaat in Eindhoven op orde te houden, vindt de regio. Daar is de aanvraag voor extra Rijksgeld dan ook vooral op gericht.
Volledig scherm
Voorzieningen zoals het Muziekgebouw zijn essentieel om het vestigingsklimaat in Eindhoven op orde te houden, vindt de regio. Daar is de aanvraag voor extra Rijksgeld dan ook vooral op gericht. © Jean Pierre Reijnen

Definitief extra geld voor Brainport; nog niet bekend hoeveel

EINDHOVEN - Brainport is definitief aangemerkt als een van de zes grote, regionale projecten waarvoor het Rijk extra geld uittrekt. De totale pot bevat 950 miljoen; hoeveel daarvan naar de regio Eindhoven gaat, is nog niet bekend.

Het ministerie van Landbouw maakte de belangrijkste zes projecten maandagochtend bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Daarbij zaten geen verrassingen: de zes uitverkoren regio-projecten werden al expliciet in het regeerakkoord genoemd. Naast Brainport zijn dat Zeeland, Rotterdam-Zuid, de BES-Eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba), ruimtecentrum ESTEC en de kernreactor in Petten. Daarnaast is de 950 miljoen euro bedoeld voor een aantal kleinere projecten in de regio.

170 miljoen

Brainport diende eerder een aanvraag in die een bedrag van 170 miljoen euro omvat. Daarbij vraagt de regio vooral aandacht voor het vestigingsklimaat in de regio. De conclusie: het voorzieningenniveau blijft mede door gebrek aan steun van het Rijk achter bij de grote steden, maar ook bij concurrerende regio's. Extra geld zou dan ook voor een belangrijk deel naar onderscheidende voorzieningen moeten gaan. Zoals een Eindhoven museum, een nieuw conferentiecentrum, meer geld voor het Nationaal Zwemcentrum en het Muziekgebouw in Eindhoven en het Speelhuis in Helmond. Maar ook een Design Museum en een vernieuwd Evoluon.

In de brief van minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer staat nog geen bedrag of oordeel over de plannen. Wel schetst ze kort het belang van extra geld voor Brainport. 'Brainport Eindhoven is een economische regio van nationale betekenis. Met een concentratie van kennisintensieve maakindustrie is de regio aanjager van de innovatie in de Nederlandse hightech sector. De regio kent de hoogste private uitgaven aan R&D (onderzoek en ontwikkeling, red.) en de grootste economische groei van Nederland.'

Urgentie

Hoewel er feitelijk weinig nieuws in de brief in de Tweede Kamer staat, leest burgemeester John Jorritsma (VVD) tussen de regels door de bevestiging dat de Brainportplannen goed op de Haagse radar staan. ,,Dit geeft ons vertrouwen dat de urgentie die wij ervaren, gedeeld wordt door het Kabinet.", zo laat hij in zijn functie als voorzitter van Brainport Eindhoven weten. Dat vertrouwen wordt nog versterkt door het feit dat de kamerbrief juist de punten lijkt de benadrukken waarop Brainport zich in de aanvraag focuste. ,,De aanwezigheid van co-financiering (de regio draagt zelf ook 200 miljoen bij, red.), een aanwezig zijnde triple-helixstructuur, investeringen met een bovenregionaal effect", somt hij op. ,,We trekken graag zo snel mogelijk de agenda’s om met de bewindspersonen te overleggen over de urgente opgaven die wij als Mainportregio hebben, ten behoeve van de gehele Nederlandse economie."

Eind maart

De minister heeft al wel een bedrag toegewezen aan de plannen voor Petten, ruimtecentrum ESTEC en de BES-Eilanden. Het gaat daarbij om respectievelijk 117, 40 en 30 miljoen euro. Dat betekent dat voor de drie andere grote projecten, plus de kleinere die nog volgen, ruim 750 miljoen beschikbaar is. Het exacte bedrag voor Brainport wordt volgens de brief aan de Tweede Kamer 'voor eind maart' vastgesteld in overleg met de regio.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven