Demonstratie Pegida op Stadhuisplein Eindhoven: voorman leest in alle rust een krant

VideoEINDHOVEN - Pegida-voorman Edwin Wagensveld demonstreerde zondag op het Stadhuisplein in Eindhoven. Wat een demonstratie met veel bekijks had moeten zijn, bleek voor Wagensveld een rustige middag om een zelfgemaakt krantje te lezen.

Vrijdagochtend heeft het Eindhovense gemeentebestuur Pegida laten weten dat de anti-islamorganisatie geen actie mag voeren bij de Al Fourqaan-moskee, zoals de organisatie had aangekondigd. Een eerdere demonstratie van Pegida daar liep volledig uit de hand. Pegida kondigde daarom aan dat zij voortaan iedere zondagmiddag naar Eindhoven zouden komen. Net zolang totdat ze wel bij de Al-Fourqaan-moskee terechtkunnen.

Krantje

Wagensveld kwam zondag dan ook naar het Stadhuisplein in Eindhoven. Hij las tussen een en drie uur een krantje vanaf zijn klapstoel.  De Pegida-voorman kreeg in eerste instantie vooral aandacht van de toegestroomde media. Aan de randen van het plein stonden mensen van een afstandje toe te kijken, onder wie ook een groepje moslimjongeren. Die kwamen ook nog even in de buurt van de Pegida-voorman, waarna een van hen met hem in discussie ging. Wagensveld was daar niet in geïnteresseerd, gooide er wat scheldwoorden over moslims uit en weigerde daarna de hand te schudden van de jongen.

Geen enkel moment dreigde de ‘demonstratie’ te ontsporen. Uiteindelijk was het vooral een betoger die in de hitte dik anderhalf uur lang een zelf gemaakte krant zit te lezen. 

Volledig scherm
Pegida-voorman Edwin Wagensveld in Eindhoven. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven