Volledig scherm
© Thinkstock

Demonstratiepotjes darten voor het goede doel in Eindhoven

EINDHOVEN – Nog voor er zondagavond een dartpijl was gegooid tijdens het Black Roses Darts Charity in het Van der Valk-hotel in Eindhoven, hadden de meeste fans hun hoogtepunt al gehad. Zo’n 120 van hen hadden een beetje extra betaald en mochten de tien darters onder wie de profs Michael van Gerwen, James Wade, Kevin Painter en de Belgische broers Huybrechts in actie zien tijdens wat demonstratiepotjes voor het goede doel.

Sommige fans kwamen er voor uit Groningen. De verdiensten van een veiling en een loterij waren bestemd voor Kika en Fonds Psychische Gezondheid.

Dartvriendengroep

Een man of vijftien van de dartvriendengroep Trudart uit Heeze schuift aan twee ronde tafels. Henny van Rooyen noemt zoals velen darter James Wade zijn favoriet. Waarom? “Een mooi mens. Door zijn manier van doen.” Dat het vanavond nergens om gaat, is niet belangrijk. De profs in actie zien is mooi genoeg. Of de Heezenaren er zelf wat van kunnen? “Ik heb nog nooit van Van Gerwen verloren”, roept een teamgenoot. De tafel lacht. Op het podium verschijnen straks mannen met bijnamen als The Machine, The Dreammaker, The Bullet en natuurlijk Mighty Mike. Die traditie kennen ze in Heeze ook. Al kwam het vooral omdat een van hen steeds alle onbewaakte flesjes bier leegdronk, grinnikt Van Rooyen. Nu hangen ze lintjes om de flesjes met de illustere namen Het Beest, De Sik en Zjoske. “Wat lappen we?” Dat een consumptie drie euro kost, deert niemand. Van der Valk geeft daar tenslotte twintig procent van aan de goede doelen. “Aan ons zal het niet liggen”, grinnikt een van de Heezenaren.

Selfies

Publiekslieveling Michael van Gerwen vindt alles best. Hij werkt poserend een rij van tientallen fans af. De glimlach op z’n gezicht gebeiteld. “Daar train ik ook op”, lacht hij. Een man merkt op dat hij zichzelf en Van Gerwen niet in z’n selfie gepast krijgt. De dartprof weet wel hoe dat kan. “Omdat jij zo’n groot hoofd hebt.” Hij geeft zijn fan wat selfie-instructies en krabbelt zijn naam op een shirt. “Is dat een speler?”, vraagt een vrouw terwijl ze driftig in het programmaboekje bladert. De jonge speler Kevin Voornhout (19) heeft in tegenstelling tot tegenstanders als Wade, Stephen Bunting en Vincent van der Voort nog geen rij voor z’n neus.

Sammi Marsh

“Henny, moete gij nie met da grietje op de foto?”, vraagt zijn vrouw Trudy aan de speler van het team uit Heeze. Twee teamgenoten zagen hun kans al schoon en omarmen om de beurt het kortgerokte walk-on meisje Sammi Marsh, die naam maakte met het naar het podium begeleiden van spelers. Maar Henny van Rooyen wacht al bij de volgende prof op een fotomoment. Vooralsnog is de enige kleine tegenslag dat het bier in plastic bekers zit.

Niveau niet hoog

Het niveau ligt deze avond niet gigantisch hoog volgens de fans. Maar de toppers willen niet voor elkaar onder doen. Bij Stephen ‘The Bullet’ Bunting – die eigenlijk meer weg heeft van een kanonskogel – tegen de Belg Kim Huybrechts en Van Gerwen tegen James Wade kunnen dus de papiertjes met ‘180’ eindelijk een paar keer de lucht in. Het toernooi leverde ongeveer vierduizend euro op voor de goede doelen. Twintig procent van de drankomzet moet daar nog bij worden opgeteld.

Volledig scherm
Trudart met Michael van Gerwen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven