Volledig scherm
Murat Memis.

'DENK Eindhoven kan twee of drie zetels halen bij verkiezingen'

EINDHOVEN - De Eindhovense politiek kijkt met argusogen naar DENK, de politieke beweging die voor het eerst meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Murat Memis, lijsttrekker van de SP, is ervan overtuigd dat DENK bij de raadsverkiezingen van 21 maart in Eindhoven twee of drie zetels gaat halen. Memis en andere Eindhovense politici vragen zich af welke stijl van debatteren DENK in Eindhoven gaat hanteren. In de Tweede Kamer spelen DENK-kamerleden regelmatig op de man. ,,Dat is niet mijn stijl", zeggen de Eindhovense fractievoorzitters Rik Thijs (GroenLinks) en Thomas Reijnaerts (D66). ,,Maar we hebben vrijheid van meningsuiting", voegt Thijs daaraan toe. Reijnaerts merkt op dat de landelijke stijl van DENK niet per se navolging hoeft te krijgen in Eindhoven. ,,Lokaal kan het weer heel anders gaan."

Murat Memis, zelf van Koerdische komaf, schat in dat de PvdA in Eindhoven veel stemmen zal kwijtraken aan DENK. VVD-fractievoorzitter Hans Rozendaal denkt dat dat ,,een optie is. Ze vissen in dezelfde vijver." PvdA-wethouder en -lijsttrekker Yasin Torunoglu ziet dat niet zo. ,,De tijd dat mensen met een migratieachtergrond automatisch op een partij stemden, is voorbij. Vooral de nieuwe generatie beslist op basis van idealen, sociaal-economische positie en opvatting over de toekomst van de stad, zoals iedere andere Eindhovenaar", zegt Torunoglu.

Turks

Memis baseert zijn schatting dat DENK op twee tot drie zetels kan uitkomen op de landelijke trend. ,,DENK heeft landelijk veel stemmen bij de PvdA weggehaald. Turkse PvdA-stemmers zijn mensen die in Turkije op president Erdogan stemmen en gaan nu in Nederland naar DENK." DENK staat achter Erdogan, die onder Turkse Nederlanders veel aanhang heeft.

In tegenstelling tot Murat Memis denkt PvdA-raadslid Hafid Bouteibi niet dat er veel PvdA-stemmen richting DENK zullen gaan. ,,Als ik kijk naar mezelf: ik voer een sterke persoonlijke campagne. En dat geldt ook voor Yasin Torunoglu", zegt Bouteibi. Bouteibi, met Marokkaanse wortels, voert ook aan dat de kandidaten van DENK - onder aanvoering van Adnen Senal - niet zo bekend zijn in de stad. Bouteibi wijst erop dat in de Turkse en Marokkaanse gemeenschap veelal op personen gestemd wordt en minder vaak op een bepaalde partij. Hij durft niet te voorspellen hoeveel zetels DENK zal halen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 haalde DENK drie Kamerzetels van de 150. In Eindhoven behaalde DENK toen 3,4 procent van de stemmen. DENK trekt veel stemmen van allochtonen. In Eindhoven woonden in 2017 10.356 Turken en 6.091 Marokkanen.

Tweedeling

Memis maakt zich zorgen over de tweedeling in de Turkse gemeenschap in Eindhoven, die is ontstaan na de coup van juli 2016 in Turkije. Aanhangers en tegenstanders van de Turkse president Erdogan zijn daarna tegenover elkaar komen te staan. Onder leiding van wethouder Wilbert Seuren kwamen Eindhovense aanhangers van Erdogan, van diens opponent Fethullah Gülen en de politie na de coup bijeen om de kou uit de lucht te halen.

Memis vreest dat DENK op de ontstane tweedeling zal inspelen en herinnert eraan dat landelijk DENK-voorzitter en  Kamerlid Selçuk Öztürk twee jaar geleden kritiek uitte op Yasin Torunoglu. ,,Öztürk speelde op de man. Dat zijn we in Eindhoven niet gewend."

Vertrouwen

De kritiek van Öztürk op Torunoglu luidde dat hij stemmen trekt onder allochtone kiezers, om die vervolgens in de kou te laten staan. Torunoglu: ,,Het is niet aan DENK maar aan de Eindhovenaren om daarover te oordelen. Daar heb ik, gezien mijn ervaringen in de stad, alle vertrouwen in." Bij de raadsverkiezingen van 2014 haalde Torunoglu 5829 stemmen. DENK maakte vorige week zijn Eindhovense kieslijst bekend en zegt te mikken op zes zetels.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven