Volledig scherm
© Bert Jansen

Dennis S. uit Eindhoven mag niet naar huis

DEN BOSCH - Dennis S. mag nog niet terug naar huis. De bijna geliquideerde Eindhovenaar verloor het kort geding dat hij had aangespannen tegen het straatverbod dat de gemeente in december verlengde met drie maanden.

De voorzieningenrechter vindt eveneens dat er nog steeds gevaar lijkt te bestaan voor straatbewoners en voorbijgangers. De burgemeester moet het privébelang van S. afwegen tegen dat van de openbare orde, en dat heeft hij correct gedaan. De weigering van S. mee te werken speelt terecht ook een rol, aldus de uitspraak.

Bijna fataal

De afgelopen jaren is S. (34) al tweemaal onder vuur genomen en zijn woning werd een keer overvallen. De laatste maal, eind augustus vorig jaar, liep dat voor zijn huis in de St. Petrus Canisiuslaan bijna fataal af. Naar aanleiding van het geweld dat S. blijkbaar over zich afroept, besloot burgemeester John Jorritsma hem een omgevingsverbod op te leggen zoals vijf jaar geleden ook gebeurde bij Peer S die in de Boutenslaan werd beschoten. Het verbod is om hem, maar vooral straatbewoners en voorbijgangers veilig te houden.

Advocaat Marcel Heuvelmans vertelde op de behandeling van het kort geding, twee weken geleden, dat Dennis S. daar de eerste keer geen bezwaar tegen maakte ‘om de rook op te laten trekken’. Toen het in december werd verlengd, ging hij daar wel tegen in. Sinds augustus is er geen geweld meer geweest, S. loopt frank en vrij rond en politieonderzoek naar daders leverde niets op. Volgens Heuvelmans dus tekenen dat de bedreiging voorbij is. Hij ziet geen reden voor verlenging en als dat toch doorgaat kan het net zo goed levenslang gaan gelden.

Besmet adres
De gemeente vreest echter, op basis van politie-analyses wel gevaar. Zijn woning is een besmet adres. Het verbod zou van tafel kunnen als S. meewerkt aan beveiliging van hem maar dan moet hij zeggen waar hij de hele dag uithangt en daar heeft S. geen zin in. Politie en gemeente vinden dat weinig verrassend: ze zien S. als actief in zware criminaliteit. Dat ontkent hij zelf.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven