Volledig scherm
© Bert Jansen

Dennis S. uit Eindhoven mag weer naar huis

EINDHOVEN - Na een straatverbod van zes maanden mag Eindhovenaar Dennis S. weer terug naar huis. Burgemeester John Jorritsma wil het verbod dat donderdag afloopt, niet opnieuw verlengen, zo laat hij weten aan de gemeenteraad en de omwonenden.

De gemeente heeft wel voorwaarden gesteld. Zo moet de man zich 'niet nodeloos ophouden' voor zijn woning en wordt verwacht dat hij ook geen vast patroon laat zien, dus niet elke dag op dezelfde tijd weggaan of thuiskomen. Dennis S. werkt daar aan mee, zo laat zijn advocaat Marcel Heuvelmans weten. ,,Het is in constructief overleg besloten, we snappen de voorwaarden wel", aldus Heuvelmans. 

Schietpartij
Dennis S. (34) is in zijn woning overvallen en werd tweemaal beschoten. De laatste keer, 16 augustus vorig jaar, liep bijna fataal af. Hij stapte uit zijn auto in de Sint Petrus Canisiuslaan toen hij zwaar onder vuur werd genomen.

Hoewel S. zelf 'van niets weet', ziet de politie hem als zware crimineel. Op hun advies besloot de burgemeester al snel na de schoten tot een straat- en omgevingsverbod van drie maanden omdat de omwonenden en voorbijgangers gevaar liepen. Advocaat Marcel Heuvelmans zei dat S. zich de eerste keer niet verzette 'om de rook wat op te laten trekken'. 

Verlenging
Toen Jorritsma in december het verbod verlengde, stond Heuvelmans wel op. Onderzoek naar de daders had niks opgeleverd, S. liep -na ruim een maand ziekenhuis- frank en vrij door de stad dus er leek niets meer aan de hand. "Mijn cliënt is geen dader maar slachtoffer en wordt desondanks gestraft", pleitte hij. Alsnog verloor hij een kort geding. 

Het straatverbod maakte het leven voor Dennis S., die nog steeds kogels in zijn lichaam heeft, zwaar. Dagelijks moest hij onderdak vragen bij vrienden en bekenden, wat na maanden steeds moeilijker werd. De gemeente wees er op dat er regelmatig 'iets gebeurde' rondom S. ,,En dat is dan niet in de badkuip of op een bospad, maar midden in de samenleving. Die moeten wij beschermen."

Volledig scherm
© Bert Jansen
Brief van de burgemeester
Volledig scherm
Brief van de burgemeester © ED

In samenwerking met indebuurt Eindhoven