Volledig scherm
PREMIUM
EINDHOVEN - Pieter van Geel, verkenner in de discussie over de toekomst van Eindhoven Airport © Jean Pierre Reijnen

‘Dertig procent minder geluidshinder op Eindhoven Airport is haalbaar’

EINDHOVEN - Dertig procent minder hinder in 2030 van het vliegtuiggeluid op en rondom Eindhoven Airport? Een strenge norm, maar zeker haalbaar, zegt ‘verkenner’ Pieter van Geel. 

Eindhoven Airport staat aan de vooravond van een grote uitdaging. De komende twee jaar zou de luchthaven niet verder mogen groeien, als het aan de regio ligt. In de jaren erna kan een groei in het aantal vluchten -gerelateerd aan de economische groei van Brainport- verdiend worden met schonere en stillere vliegtuigen. In 2030 moet de geluidhinder dertig procent minder zijn. Maar daarvoor is het wél nodig dat minimaal zes van de huidige tien vliegtuigen zijn vervangen door moderner materieel. 

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven