Volledig scherm
Designersduo Alissa en Nienke op de London Design Fair. © Geen

Designers uit Eindhoven op London Design Fair: 'Nieuwe generatie moet zich bewijzen'

EINDHOVEN/LONDEN - Eindhovense ontwerpers proberen dezer dagen zaken te doen op een befaamd designevenement in Londen. Dat lukt soms. ,,Het moet natuurlijk wel iets opleveren."

In het Nederlandse paviljoen op de London Design Fair is het dezer dagen soms net een kleine reünie van de Eindhovense Design Academy. Onder de gezamenlijke titel 'Dutch Stuff' proberen Eindhovense ontwerpers hun werk onder de aandacht te krijgen van nieuwe internationale klanten.

Terwijl ontwerpen van eigen bodem al jaren centraal staan op de Dutch Design Week in Eindhoven (20-28 oktober), is dit pas het tweede jaar in de geschiedenis dat Nederland op het befaamde evenement in Londen een eigen paviljoen heeft. Het brein achter de London Design Fair, Jimmy MacDonald, heeft de deelnemers zelf uitgekozen en benaderd.

Opnieuw is er dit jaar een stevige Eindhovense inbreng. Ook het Eindhovense designduo Alissa + Nienke werd uitverkoren. Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers staan met hun driedimensionale wandcreaties al voor de tweede keer op de beurs. ,,De architectenwereld bloeit hier in Londen en er is steeds meer mogelijk", zegt Alissa. ,,Dat opent veel nieuwe mogelijkheden. Vorig jaar was de deelname aan deze beurs een succes. Groot-Brittannië is zeker een potentiële markt voor ons."

Designbeurs

De designbeurs wordt gehouden in de Old Truman Brewery, een industrieel gebouw in Oost-London. Wie de tweede verdieping oploopt, ziet direct 'Dutch Stuff' staan. Daarachter is een lange tafel neergezet met een blad dat van marmer lijkt. Niets is minder waar: het blijkt een zeer uitvergrote foto te zijn van een Tibetaanse ijsvlakte, geprint op stof. Het is het werk van de Eindhovense ontwerper Bart Joachim van Uden, die het marmereffect probeert te creëren op goedkopere materialen. De tafel maakte hij in opdracht van festivaldirecteur Jimmy MacDonald zelf.

,,Hij vond mijn werk tof en vroeg of ik dit wilde ontwerpen. Dat was natuurlijk een vraag naar mijn hart", zegt Van Uden. Het is de eerste keer voor hem op de Londense beurs. ,,Ik ben in 2016 afgestudeerd aan de Design Academy en dus nog niet zo lang bezig. Het is voor mij nog zoeken wat de markt is en wie mijn werk leuk vindt. Maar hier in Londen door mensen benaderd te worden, is mooi. Je vraagt je toch af of mensen begrijpen wat je aan het doen bent en die waardering is veel waard."

Grote spelers

Scandinavisch en Italiaans design zijn al jarenlang de grote spelers op de London Design Fair. Dat Nederland nu een serieuze inbreng heeft, komt omdat de festivaldirecteur jarenlang streed voor een grotere erkenning van Nederlands design. De Nederlandse ambassade hielp met het regelen van de financiering van het paviljoen.

,,Scandinavisch design heeft een veel langere geschiedenis dan Dutch Design en een andere lading", zegt ontwerper Jeroen Wand. ,,Nederlandse ontwerpers zijn opgevoed met het gedachtegoed van Droog Design. Wij moeten ons als nieuwe generatie ontwerpers nog bewijzen."

De Eindhovenaar heeft zijn eerste Britse klussen al binnen. Deze week leverde hij werk af in Wales en kwam één van zijn tafels in het Londense Mint Gallery te staan. Ook het duo Alissa + Nienke heeft een interessant Brits project binnen. In opdracht van Dior ontwierpen zij een kamerafscheiding voor de nieuwe winkel van het merk, die begin volgende week opent in het luxe warenhuis Harrods.

,,Als klein jong bedrijf wil je natuurlijk graag internationale bekendheid krijgen", zegt Van Asseldonk. ,,Maar een fair moet natuurlijk wel iets opleveren. Het is fijn dat die steun er is."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven