DesignOpen in Eindhoven zet zich uitstekend op de kaart
Voor de tweede keer gooiden ontwerpers in Eindhoven dit weekeinde hun deuren open. Om zo belangstellenden de kans te geven hun (nieuwste) werk te zien. DesignOpen is nu al een succes. En wordt groter en groter.
Het is natuurlijk een tikje vreemd om na amper twee edities van een activiteit al te roepen dat het een succes is, maar DesignOpen ís beslist een schot in de roos. De openstelling van ateliers en werkplaatsen van designers in Eindhoven begon tijdens de laatste Dutch Design Week met zes werkplekken. Tijdens het voorbije weekeinde waren er al achttien deelnemers, en dat aantal zal besist nog groeien. Daarmee wordt DesignOpen een belangrijke speler in Eindhoven-designstad. En weer zijn het ontwerpers die de basis hebben gelegd. De geschiedenis herhaalt zich.
Het 'reling-moment'
In 2000 waren het twee designers die de aanzet gaven tot iets dat jaren later uitgroeide tot de Dutch Design Week. Toen waren het Eduard Sweep en Miriam van der Lubbe, net afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven, die deelnamen aan een beurs in het Beursgebouw in Eindhoven. Tijdens een pauze hingen ze over de reling van de vide en keken uit over de beursvloer, en stelden vervolgens vast dat dit commerciële gedoe niet was wat hen trok. Ze besloten gelijk een eigen design-evenement te organiseren. Dat werd de Dag van het Ontwerp, later de Week van het Ontwerp om later de DDW te worden, met vorig jaar zo'n 350.000 bezoekers.
Inmiddels is het gezelschap al uitgebreid tot achttien deelnemers
Dit jaar was er geen DDW zoals we die kennen, net zomin als de Saloni in Milaan of de Designbeurzen in Londen en Helsinki doorgingen vanwege het rondwarende coronavirus. Wat er wél was tijdens de recente DDW was een virtuele editie én de eerste editie van DesinOpen. Een nieuw initiatief, ook weer opgezet door designers (en studio's) in Eindhoven. Onder anderen Kiki van Eijk & Joost van Bleiswijk, Alissa + Nienke, Piet Hein Eek, EDHV, Vij5 en Kazerne zetten tijdens de DDW hun deuren open. Werkend op afspraak en met timeslots konden toen toch wat mensen de nieuwste producten en projecten bekijken.
En, belangrijker, men besloot toen dat gelijk vaker dan een keer te doen; om de zoveel tijd worden de deuren van de verschillende ateliers, expositieplekken en studio's - op afspraak - opengezet. Begonnen werd er met zes plekken, inmiddels is het gezelschap al uitgebreid tot achttien deelnemers. En de groep groeit en groeit.
Positieve gevolgen
De Eindhovense ontwerpwereld heeft met DesignOpen wederom iets in gang gezet dat grote - positieve - gevolgen kan hebben. Want met het opengooien van de design-plekken krijgen de ontwerpers eindelijk de aandacht die ze verdienen, niet alleen maar tijdens de negen dagen van de DDW, maar het hele jaar door. En dan vooral van mensen die voor hen van belang zijn, zoals bedrijven, labels en andere professionals.
Met die reguliere openstelling van locaties krijgt de stad gelijk ook de zo gewenste impuls om doorlopend iets van design te kunnen laten zien in 'designhoofdstad Eindhoven'. Daarbij past DesignOpen naadloos in de plannen om in de stad designdistricts samen te stellen danwel verder uit te bouwen; ook met het doel design gedurende het hele jaar te kunnen laten zien.
In april wat langer
Zo om en nabij zes keer per jaar willen de deelnemers DesignOpen regelen. En voor april wordt er stiekem al gedacht aan een wat langere versie. Als alternatief voor de beurs in Milaan die niet doorgaat.
Om vooral het professionele publiek te bereiken, zijn tijdens de tweede editie de ateliers open op zondag én maandag. Je kunt dus ook vandaag nog terecht op achttien designplekken in de stad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tiny Schriks (1942-2023) ademde bijna PSV: ‘Hij had een rood-wit hart maar was ook een echte familieman’
EINDHOVEN - Hij was een PSV-man in hart en nieren. Afgelopen maandag overleed op 80-jarige leeftijd Tiny Schriks, voormalig bestuurslid en Lid van Verdienste bij de club. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Gemeente Heeze-Leende wil dorpshuis ’t Perron kopen of huren
HEEZE - Het college van B en W in Heeze-Leende gaat kijken of het dorpshuis ’t Perron in Heeze kan kopen van eigenaar woCom. Huren is ook een optie. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Brandevoort opnieuw in de spotlights, in Australië nemen ze de wijk als voorbeeld
HELMOND - Brandevoort blijft zowel nationaal als internationaal inspireren. De Helmondse nieuwbouwwijk, die binnenkort op tv te zien is in Andere Tijden, staat ook model voor een groot bouwproject nabij de Australische wereldstad Sydney.
-
PREMIUMMET VIDEO
PSV’ers Ramalho en Veerman trappen een balletje en spelen Jenga op kinderafdeling MMC Veldhoven: ‘Wij leren juist van hén’
VELDHOVEN - Een enorme meevaller voor de 10-jarige Thijn uit Oisterwijk, deze woensdagmiddag in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Want een potje Jenga spelen met PSV’ers Joey Veerman en André Ramalho, dat doe je niet iedere dag. -
-
-
PREMIUM
Bouwers van cleanrooms voor ASML fuseren: Brecon en Muller gaan vanuit Eindhoven internationale markt op
EINDHOVEN/HELMOND - Bouw van cleanrooms voor onder meer ASML. Afbouw van wanden en plafonds voor kantoren en woningen. Brecon en Muller Afbouw Groep vormen samen een bouwbedrijf met internationale ambities. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
In samenwerking met indebuurt Eindhoven