Volledig scherm
Job Knoester tijdens de uitspraak tegen Jos de G. in de zaak Nicole van den Hurk. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP

Deskundige waarschuwt Woenselse Poort: ‘Stoppen met gedogen drugs is onverstandig’

EINDHOVEN - Een totaalverbod op drugsgebruik kan de veiligheid van patiënten en medewerkers bij tbs-kliniek De Woenselse Poort op het spel zetten. Daarvoor waarschuwt advocaat Job Knoester, die veel patiënten in de instelling vertegenwoordigt. “Dit is een hele onverstandige maatregel die tot gevaarlijke situaties kan leiden”, zegt Knoester in een eerste reactie tegen het Eindhovens Dagblad. 

Quote

Patiënten van De Woenselse Poort mogen binnen én buiten de muren van de instelling geen drugs meer gebruiken, het beleid van gedogen is definitief voorbij

De maatregel moet volgens het GGzE-bestuur de veiligheid voor patiënten verbeteren.

ZIE OOK: GGzE betuigt spijt na misstanden: We moesten het anders aanpakken

'Rustiger van een joint'
Knoester vreest dat een totaal verbod averechts gaat werken. “Het is eigenlijk niet te geloven dat het bestuur denkt dat deze maatregel nodig is. Ik heb daar patiënten zitten die van een jointje veel rustiger worden dan van antidepressiva”, zegt de raadsman. “Ze willen niet de hele dag stoned zijn, maar willen wel rust in hun hoofd. Voor hen kan een softdrug daarbij helpen. Het is een onderdeel van hun behandeltraject.”

Inspectiediensten stelden vorig jaar onderzoeken in naar aanleiding van berichten over misstanden in de kliniek, waaronder een dubbele zelfmoord. Een derde van de patiënten scoorde positief op drugstesten. “Voor sommige patiënten is gebruik van softdrugs helemaal niet zo verkeerd”, meent Knoester.

ZIE OOK: Liefdesrelaties in tbs-kliniek De Woenselse Poort: ’Stimuleer ze niet’, zegt hoogleraar

'Gevaarlijke situaties'
“Door ze min of meer te dwingen om geen jointjes meer te roken, zorg je alleen maar voor meer frustraties. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden”, vreest Knoester. “ Je moet het van geval tot geval bekijken. Ieder patiënt is anders en verdient een zo persoonlijk mogelijke behandeling. Met deze maatregel worden alle patiënten over één kam geschoren.”

Knoester bekijkt nog even hoe zijn cliënten op de nieuwe maatregel reageren. Het is in elk geval een kwestie die je aan een rechter kunt voorleggen, zegt de advocaat.

Oneens
Collega Jan-Jesse Lieftink is niet dezelfde mening toebedeeld. "Het is op dit moment het beste dat er een zero tolerance beleid komt", zegt de tbs-advocaat. "Er moet weer rust in de tent komen. Dan is dit de beste maatregel."

ZIE OOK: Advocaten, familieleden patiënten en PVV: Woenselse Poort moet onder curatele

Verbetermaatregelen
De Inspectie Veiligheid en Justitie concludeerde eerder dat De Woenselse Poort onvoldoende in staat was om toezicht te houden op cliënten en onvoldoende professionaliteit in huis heeft om op risico's te anticiperen.

De Inspectie Veiligheid en Justitie constateert nu dat De Woenselse Poort vorderingen maakt in het doorvoeren van verbetermaatregelen, waaronder het aannemen van deskundig personeel.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven